Aproape un mil. de ouă cu salmonella, tone de pește cu paraziți și sfeclă plină cu nitrați: Inspectorii ANSA au descins cu verificări inopinate la magazine și depozite din țară

Inspectorii din cadrul aparatului central al Agenției, în comun cu Direcțiile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 01.10.2022 – 12.10. 2022 au efectuat mai multe controale planificate și inopinate în sectorul produselor alimentare de origine animală/nonanimală inclusiv și a unor depozite frigorifice. 

Foto: ANSA

Astfel, au fost identificate următoarele neconformități: igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare, nerespectarea trasabilității și vecinătății produselor, prezenţa deșeurilor în camerele frigorifice, comercializarea produselor alimentare neconforme, neaplicate proceduri permanente bazate pe principiile HACCP, marcare neconformă, anunță ANSA.


„Ca urmare a neconformităților constatate au fost întreprinse următoarele măsuri:

  • Interzicerea depozitării produselor alimentare în condiții ce nu corespund cerințelor generale de igienă;
  • Restricționarea și interzicerea introducerii pe piață pentru următoarele loturi de produse alimentare:
  1. Varză tardivă, 50000kg, depășirea conținutui de nitrați.
  2. Sfeclă roșie, 300 kg, depășirea conținutui de nitrați.
  3. Pește congelat Macrou, 145 tone, depistat paraziți vizibili pe viscere.
  4. Pește congelat Macrou, 20 tone, depistat paraziți vizibili pe viscere și țesut muscular.
  5. Ouă de găină, 900000 buc., prezența Salmonella Enteritidis în fecale găinilor ouătoare, certificate categoria B”, menționează ANSA.


Inspectorii ANSA vor continua controalele în scopul unei protecții cât mai eficiente a sănătății umane și intereselor consumatorilor.


Pub