Sandu a cerut, CSE a îndeplinit: Proteste de maxim 4 ore, iar blocarea drumurilor, interzisă în zile lucrătoare. În ce condiții poliția poate „suspenda întrunirile”

Desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Comisia pentru Situații Excepționale, în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență.

Foto: captură video

Totodată, dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia.

În același timp, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale.

Deciziile vin, după solicitarea președintei Maiei Sandu de a „modifica temporar legea” pentru a nu admite încălcarea ordinii publice în timpul protestelor, care se desfășoară de aproape o lună în fața Președinției.

La protestele din 9 octombrie, organizate de Partidul Șor, protestatarii au instalat corturi direct pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul capitalei și au blocat circulația.

A doua zi, au intervenit mascații de la Fulger și au evacuat cu forța corturile, eliberând carosabilul.


Pub