(VIDEO) Investiții de 1,5 milioane de euro în energia verde. Cât va asigura din consumul Balkan Pharmaceuticals

13 Oct. 2022, 17:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
13 Oct. 2022, 17:32 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ieri, 12 octombrie 2022, Balkan Pharmaceuticals a lansat al doilea cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova. Lansare s-a desfășurat în incinta complexului industrial de producere a medicamentelor din localitatea Sângera. La eveniment au participat atât reprezentanți ai companiei farmaceutice cât și excelența sa, Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și domnul Valeriu Popa, primarul orașului Sângera.

Balkan Pharmaceuticals reprezintă o companie cu capital privat românesc, fiind cea mai mare investiție românească în Republica Moldova. În perioada însorită a zilei, instalațiile vor asigura producerea a până la 100% din energia electrică necesară procesului de fabricație și proceselor conexe.

„Balkan Pharmaceuticals reprezintă o companie cu capital privat românesc, prezentă de 16 ani pe piața din Republica Moldova, fiind făcute investiții continue. În urmă cu 6 ani am lansat fabrica de producerea de la Sîngera, acum, peste șase am lansat un parc fotovoltaic. La momentul inițierii acestui proiect, scopul principal era diminuarea poluării, avea un aspect mai mult ecologic, dar pe parcurs, odată cu evoluția situației, apariția crizei și creșterii continue a tarifelor energetice el a căpătat o importanță strategică. Pentru o bună funcționare a facilităților de producere avem nevoie de cantități mari de energie electrică la un preț rezonabil, permanent, fără întrerupere. Parcul fotovoltaic cu 2 Megawati putere instalată, valoarea investiției a constituit 1,5 milioane de euro. ” a declarat Vasile Cazacu, directorul general al Balkan Pharmaceuticals. 

Primarul orașului Sîngera, unde și a fost construit parcul fotovoltaic, subliniază importanța parcului atât pentru Balkan Pharmaceuticals cât și pentru localitate și consumul de energie din toată țara.

„Luând în considerație situația la nivelul energetic al Republicii Moldova, o situație de criză, bineînțeles că un parc fotovoltaic este o investiție binevenită, o investiție în siguranța energetică, inclusiv a țării, pentru că am văzut și apelul auorităților centrale, de a economisi, în special în orele de vârf. Atunci când apar parcuri fotovoltaice, chiar dacă este folosit 100% de către agentul economic, aceasta înseamnă că agentul economic nu mai folosește energie electrică din rețea, dar folosește propriile resurse. Acesta este al doilea cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova și ne bucurăm că este construit în orașul Sîngera.” a declarat primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.

Prezent la eveniment, Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, a menționat că, parcul are capacitatea de a asigura necesarul de energie al fabricii de medicamente.

„Mă bucur că o companie românească a avut această idee vizionară de a-și crea propria sursă de energie. Astfel, poate să-și asigure o medie anuală de 70% din necesarul de electricitate, iar în orele de vârf poate să depășească 100%, ceea ce înseamnă că Balkan Pharmaceuticals poate să devină un furnizor de electricitate în rețeaua din Republica Moldova.” a declarat domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău