(sondaj) Cât de pregătiți sunt moldovenii de iarnă și cu ce planifică să se încălzească în sezonul rece

iarna ninge (4)
Foto: diez.md

Cea mai mare parte a respondenților unui sondaj realizat de iData au declarat că vor avea nevoie de bani suplimentari pe lângă cei disponibili, pentru a se încălzi în sezonul rece. Astfel 27,8 % mai au nevoie de o sumă cuprinsă între 5 și 10 000 de lei, 18,8 % au specificat o sumă cuprinsă între 10 și 20 000 de lei, iar 10,8 % mai au nevoie de o sumă cuprinsă între 3 și 5 000 de lei.

Cele mai multe gospodării (60,2 %), se vor încălzi cu lemne, 28,2 % se vor încălzi cu încălzire autonomă pe gaz, 18,4 % se vor încălzi cu cărbune, 16,2 % au încălzire centralizată, 5,3 % se vor încălzi cu brichete/peleți, 4,4 % – pe bază de energie electrică, iar 3,9 % – cu tizic.

Numai 19,4 % dintre respondenți au declarat că gospodăria casnică din care face parte își va putea permite să achite pentru încălzirea locuinței în perioada rece a anului, 21,0 % vor putea achita doar o parte importantă din consum, 25,7 % vor putea achita doar o mică parte din consum, iar 17,8 % nu vor putea achita deloc.

O pondere mare din respondenți (56,7 %) consideră că Republica Moldova va avea gaz în sezonul rece, mai scump, din alte surse, 16,5 % consideră că va avea gaz primit din Rusia, iar 8,6 % consideră că nu va avea deloc.


Sondajul a fost realizat de compania iData în perioada 4-10 octombrie pe un eșantion total de 1 020 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare este de ±3 %.

Despre iData: Date Inteligente SRL în prezent reprezintă o companie ce efectuează tot ciclul de culegere și procesare a datelor de la planificarea cercetării, elaborarea instrumentelor de cercetare, culegerea de date, analiza lor, elaborarea rapoartelor analitice și prezentarea datelor.

Activitatea companiei o puteți urmări și pe acest canal de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente