image
Sursa foto: nypost.com

Misiunea-test de deviere a traiectoriei unui asteroid, îndeplinită cu succes de NASA; Orbita acestuia a fost scurtată cu 4%

NASA anunță că a îndeplinit cu succes testul de deviere a traiectoriei asteroidului Dimorphos, situat la circa 11 milioane de kilometri de Pământ, și care gravitează în jurul altui asteroid mai mare.

Misiunea DART a fost lansată pe 24 noiembrie anul trecut, iar impactul a avut loc pe 27 septembrie anul acesta.

Cercetătorii au confirmat schimbarea orbitei, în urma analizării datelor colectate cu ajutorul telescoapelor spațiale și terestre.

Dacă înainte de impact, lui Dimorphos îi trebuiau 11 ore și 55 de minute pentru a orbita în jurul asteroidului mai mare, astronomii au arătat că acum are nevoie de 11 ore și 23 de minute. Deci durata procesului de orbitare a fost scurtată cu 32 de minute, scrie Biziday.

Agenția spațială americană a desfășurat acest test pentru a evalua capacitatea oamenilor de a ”apăra planeta”, în cazul unui pericol real.

În situația de față, asteroidul de 160 de metri lățime nu amenința siguranța Pământului, însă a fost ales pentru că poziția sa a fost convenabilă. DART (sau Double Asteroid Redirection Test) a presupus lansarea unei sonde, cu ajutorul unei rachete SpaceX, care să lovească un asteroid mai mic ce gravita în jurul unuia mai mare. NASA a cheltuit circa 330 de milioane de dolari, însă sume de bani au fost alocate și de agențiile din Europa și Japonia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: