(video) Ministerul Muncii a lansat platforma compensații.gov.md: Când și cum te poți înregistra, pentru a primi compensații pentru perioada rece

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat lansarea platformei online compensații.gov.md, începând de astăzi. Potrivit oficialului, pentru perioada rece a anului, Ministerul Finanțelor identifică resurse pentru a acorda compensații în valoare totală de aproape 5 miliare de lei, de aproape două ori și jumătate mai mult decât anul trecut.

Foto: captura ecran

(update) Marcel Spatari: Banii disponibili astăzi în fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar permite reducerea în medie a facturii la gazele naturale cu 12-13 lei, dar este o valoare medie.

(update) Marcel Spatari: În bugetul pentru acest an este deja alocată suma de 870 de milioane de lei pentru compensații pentru noiembrie. Anul trecut, pentru noiembrie s-au plătit compensații în sumă de 230 de milioane. Per total, pentru perioada rece a anului Ministerul Finanțelor identifică resurse pentru a acorda compensații în valoare totală de aproape 5 miliare de lei, de aproape două ori și jumătate mai mult decât anul trecut. Banii sunt puși deoparte și vor fi împărțiți între categoriile de vulnerabilitate, în funcție de ponderea acestor categorii în structură.

(update) Marcel Spatari: Până pe 25 noiembrie, cetățenii se pot înregistra pentru a avea compensații deja pentru noiembrie. Cei care nu vore reuși până la această dată, vor avea compensații începând cu lunile viitoare.

Primele compensații vor fi acordate pentru facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise în decembrie și consumatorii casnici vor vedea care este categoria de vulnerabilitate în care au fost încadrați și  compensația aferentă acestei categorii. Valoarea exactă a compensațiilor va fi anunțată în noiembrie.

Chiar înainte să facem lansarea, peste 3000 de solicitanți deja se înregistraseră pe această platformă.

Mai jos vedeți cum arată platforma compensații.gov.md.


Urmăriți evenimentul integral, pe UNIMEDIA:


Moldovenii vor primi compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care vor face parte. Deocamdată nu se știe exact suma ajutorului, dar un exemplu adus de ministrul Muncii indică o sumă medie de 1600 de lei pentru o factură de aproximativ 4 mii de lei. „Cei din categoria de înaltă vulnerabilitate ar putea primi o compensație de 2 mii de lei, iar cei din categoria următoare - de o mie, de exemplu”, a explicat Marcel Spatari.

Cum arată formularul pentru compensațiile la gaz și energia termică și ce se întâmplă dacă nu îl completați vedeți AICI.

În context, ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că locuiește cu părinții săi, iar la iarnă va face la fel, pentru a economisi la factura de gaz. „Eu am două apartamente, unul în care stau singur și altul în care stau cu părinții. La iarnă, ca să economisim, cred că o să stau cu părinții. Celălalt apartament am să-l închid”, a declarat Marcel Spatari.


Pub