Platforma online compensații.gov.md a picat în prima zi de la lansare. Explicațiile Ministerului Muncii

Platforma online compensații.gov.md a picat chiar în prima zi în care a fost lansată oficial. Mai mulți cetățeni au semnalat că nu se pot înregistra, pentru a introduce datele personale și a se înregistra în lista de așteptare, pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Ministerul Muncii a venit cu explicații pe marginea celor întâmplate.

Foto:

Unii internauți au scris că nu e posibilă înregistrarea, iar Linia fierbinte nu este funcțională:

„Îmi aruncă eroarea IDNP este invalid sau nu există în baza de date guvernamentală”.

„Astăzi 12.10.2022 toată ziua încerc să depun cerere pentru părinți, codurile pe care mi le trimiteți sun invalide. Rog lămuriri, mulțumesc.”

„Codul a venit peste o ora si deja nu mai era valid...”

„Numărul de suport menționat nu este funcțional, întâmpin i eu problemele menționate mai sus.”

„Va lucra după principiul lemne.md.”



De cealaltă parte, Ministerul Muncii vine cu explicații. „Din cauza fluxului foarte mare de solicitări, au survenit anumite probleme tehnice, pe care specialiștii le remediază la momentul actual. Vă rugăm să reveniți pe platformă mai târziu”, se menționează într-un comentariu al instituției.

Același anunț este și pe platforma compensații.gov.md.


Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat lansarea platformei online compensații.gov.md, începând de astăzi. Potrivit oficialului, pentru perioada rece a anului, Ministerul Finanțelor identifică resurse pentru a acorda compensații în valoare totală de aproape 5 miliare de lei, de aproape două ori și jumătate mai mult decât anul trecut.

Totodată, Spatari anunțase, în cadrul conferinței, că până la lansarea oficială, deja circa 3000 de persoane au reușit să se înregistreze pe platformă.

Moldovenii vor primi compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care vor face parte. Deocamdată nu se știe exact suma ajutorului, dar un exemplu adus de ministrul Muncii indică o sumă medie de 1600 de lei pentru o factură de aproximativ 4 mii de lei. „Cei din categoria de înaltă vulnerabilitate ar putea primi o compensație de 2 mii de lei, iar cei din categoria următoare - de o mie, de exemplu”, a explicat Marcel Spatari.

Totodată, beneficiarii de compensații la facturi pentru perioada rece a anului vor fi verificați, cu ajutorul sistemelor informaționale ale FISC, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, dar și accesând datele Cadastru. De asemenea, Inspecția socială va putea face controale punctuale, pentru a identifica persoane care beneficiază pe nedrept de ajutorul oferit de stat sau au făcut declarații vădit false, pentru a beneficia de compensații. Astfel, abuzurile semnalate vor fi cercetate, iar oamenii respectivi, dacă au comis aceste abuzuri, vor fi penalizați. 

Cum arată formularul pentru compensațiile la gaz și energia termică și ce se întâmplă dacă nu îl completați vedeți AICI.

În context, ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că locuiește cu părinții săi, iar la iarnă va face la fel, pentru a economisi la factura de gaz. „Eu am două apartamente, unul în care stau singur și altul în care stau cu părinții. La iarnă, ca să economisim, cred că o să stau cu părinții. Celălalt apartament am să-l închid”, a declarat Marcel Spatari.


Pub