Reacția Președinției la „îngrijorarea” Promo-LEX cu privire la modificarea legii pentru a facilita intervenția în forță la proteste

Președinția a venit cu o reacție, după ce asociația Promo-LEX s-a arătat îngrijorată în legătură cu intenția președintei Maia Sandu de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri. „Solicitarea s-a referit strict la întrunirile unde e încălcată grav ordinea publică și unde nici organizatorii, nici autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea manifestației, nu-și îndeplinesc obligațiunile privind sistarea acesteia”, a declarat Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției.

Foto: UNIMEDIA

„Solicitarea Președintei Maia Sandu s-a referit strict la întrunirile unde e încălcată grav ordinea publică și unde nici organizatorii, nici autoritățile publice locale, responsabile de gestionarea manifestației, nu-și îndeplinesc obligațiunile privind sistarea acesteia (art.21 alin.(2) din Legea cu privire la întruniri). Intervențiile în cauză, daca vor fi aprobate, în niciun caz nu vor îngrădi dreptul la întrunire și la protest al cetățenilor”, a menționat Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției.

Asociația Promo-LEX este îngrijorată în legătură cu intenția președintei Maia Sandu de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri. „Legea privind întrunirile din Republica Moldova este una dintre cele mai bune legi din regiune, care asigură un cadru favorabil pentru exercitarea libertății de întrunire”, se arată într-un comunicat al organizației.

Președinta Maia Sandu a mulțumit ieri poliției pentru că a evacuat corturile protestatarilor, instalate pe carosabilul din fața Președinției. Mai mult, șefa statului a cerut Guvernului să vină cu „modificări temporare” la legislație pentru a da mai multe pârghii forțelor de ordine.

Corturile din centrul capitalei au fost scoase de mascații de la Fulger. Manifestanții Șor au început a scanda „Noi suntem poporul”, „Jos Maia Sandu” și „Rușine”. Astfel, traficul pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost reluat.


Pub