Schemele oamenilor lui Dodon cu gazul lichefiat

12 Oct. 2022, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2022, 12:09 // Actual //  Lupu Eduard
Pe 28 septembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia unei decizii a Consiliului Concurenței din 30 noiembrie 2017, prin care autoritatea constata că două firme afiliate conducerii Partidului Socialiştilor au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la o licitație publică, scri mold-street.com.
Consiliul Concurenței anunță că, prin această decizie, a constatat participarea cu oferte trucate a întreprinderilor SRL Comerț-Gaz și SRL Dominic la licitaţia publică din 20 ianuarie 2016, organizată de către Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate.

Respectiv, pentru încălcarea constatată a art.5 din Legea concurenţei, firmei SRL Dominic i-a fost aplicată o amendă de 2.571.671 lei, iar SRL Comerț-Gaz – amendă în sumă de 998.343,33 lei.

„Cartelul constatat s-a realizat prin contact direct și s-a materializat prin schimb de informații strategice, desfășurând activitatea pe aceeași adresă identică și dispunând de angajați comuni.

Decizia dată a fost contestată în instanța de judecată de ambele întreprinderi. Curtea Supremă de Justiție, în urma examinării cauzelor date cu participarea reprezentanților părților, a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia soluției date de către Consiliul Concurenței”, se arată în comunicatul autorității de protecție a concurenței.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, la finele lunii septembrie 2017, în perioada când Consiliului Concurenței încă își defășura investigația, firma Dominic SRL, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova, a fost preluată de Irina Dolință, fiica deputatei socialiste Alla Dolință și membră în acea perioadă a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin intermediul Combar-Plus SRL, companie pe care, oficial, Irina Dolință a cumpărat-o de la Unitrees Investments, un offshore cipriot reprezentat de tatăl său, Igor Dolință. Exact după aceeași schemă tânăra a preluat anterior și Vesma-Teh SRL, o altă companie a familiei Dolință de la care PSRM închiria sediul său central din Chișinău.

Noii proprietari au declarat atunci că nu au știut despre investigația Consiliului Concurenței. „Noi de abia am cumpărat această companie. Trebuie să ne clarificăm care este situația și apoi vom decide…”, declara în 2018 Igor Dolință, care se prezinta atunci ca administrator la Dominic.

Fostul proprietar al Dominic SRL, businessmanul Vladimir Frenc, și-a cedat afacerea în schimbul a trei milioane de lei, sumă care coincide cu capitalul social al firmei. Însă contractul de vânzare-cumpărare nu l-a semnat el, ci fiica sa, Angela Golovanova.

La scurt timp după tranzacție, activele Dominic SRL au fost transmise unei noi firme Euro LPG SRL, controlată de Irina Dolință, prin Combar Plus. Euro LPG se ocupă și ea cu importul și comercializarea gazului lichefiat.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău