image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Ex-deputat: „Cum s-a ajuns ca în centrul capitalei să avem mulțimea asta de cetățeni turmentați, cu comportament inadecvat?”

Blocarea centrului capitalei și protestele organizate de partidul deputatului fugar Ilan Șor au nemulțumit locuitorii capitalei. Tot mai mulți se întrebau de ce Primăria permite aceste evenimente și nu solicită intervenția polițiștilor pentru a readuce centrului capitalei liniștea. Totuși, ex-deputatul Chiril Moțpan se mai întreabă de ce în contextul în care starea de urgență este încă valabilă, Comisia pentru Situații Excepționale nu a interzis până astăzi acest fel de adunări publice. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Fostul parlamentar subliniază că în situații similare cu cea din centrul capitalei, care a pus chișinăuienii în dificultate și a periclitat atât ordinea publică, cât și circulația transportului, primăria ar fi avut obligația legală să solicite intervenția structurilor de forță. Or, prin faptul că nu a făcut acest lucru, edilul capitalei a demonstrat că nu și-a dorit să elibereze centrul orașului.

„Faptul că până astăzi nu s-au întreprins acțiuni legale împotriva acestor cetățeni plătiți din banii furați de Ilan Șor și echipa mi se pare foarte straniu. Legea spune clar că atunci când se întâmplă situații pe care le-am avut noi astăzi în Chișinău, când este o destabilizare, când este periclitat transportul public, autoritatea publică locală este obligată să intervină, să se adresează poliției. Dacă primarul nu a făcut lucru, aceasta înseamnă că nu a vrut”, a menționat Moțpan.

Acesta se întreabă cum a fost admis ca centrul capitalei să fie scufundat într-un asemenea coșmar, în contextul în care conducerea de vârf a țării dispunea de mecanismul legal care să-i permită interzicerea manifestațiilor de acest fel.

Prin intermediul CSE și a stării de urgență, protestatrii lui Șor ar fi putut fi opriți din acest dezmăț încă la prima lor manifestație din acest ciclu, din 19 iunie curent, se arată convins fostul deputat al Platformei DA, adăugând că este evident că în spatele evenimentelor din inima țării noastre se află structurile secrete ale Federației Ruse, țară care are de câștigat din instabilitatea socio-politică de la Chișinău.

„Mai este și o altă întrebare: cum s-a ajuns ca astăzi, în centrul capitalei, să avem mulțimea asta de corturi și cetățeni turmentați, cu comportament inadecvat, de ce s-a permis? Pentru ce a trebuit să fie prelungită starea de urgență? Noi doar am fost și până acum în stare de urgență. Potrivit legii 212, Comisia pentru Situații Excepționale are tot dreptul să interzică manifestațiile publice de acest gen. Asta trebuia să se întâmple încă cu luni în urmă, încă pe 19 iunie, când ortacii lui Șor au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, 19 iunie - când a avut loc măcelul de la Tighina, atunci ar fi trebuit guvernarea să interzică acele manifestații, acel protest, pentru că avea tot dreptul prin legea 212. Deoarece guvernarea nu s-a pronunțat în niciun fel, iată că astăzi lucrurile au degradadat extraordinat și, evident, fără implicarea serviciilor speciale rusești, nu se întâmplă aceste lucruri. Ele vor evolua mai departe cred eu, pentru că este interesul direct al Federației Ruse de a destabiliza aici situația și de a-și uni forțele în speranța schimbării puterii”, a explicat ex-deputatul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: