image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu: Gruparea hoților promite Moscovei să instaleze un Guvern prin care Rusia să poată folosi R. Moldova în război

Încercările de destabilizare a situației din Republica Moldova cresc de la o zi la alta, iar în spatele acestor tentative stau hoții și corupții care vor să pună mâna pe putere pentru a scăpa de închisoare. Pentru aceasta, ei promit Moscovei să răstoarne puterea de la Chișinău și să instaleze un Guvern care va permite Rusiei să implice R. Moldova în război. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

„Încercările de destabilizare pe care le vedem în ultima perioadă sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea. Vor să scape de închisoare și să-și refacă schemele de corupție. Ei așa de tare își doresc să ajungă la putere încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un Guvern prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Vreau să le spun: Nu vă faceți iluzii. Nu veți reuși. Trădarea de patrie va fi sancționată dur. Solicit Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, care va permite poliției să asigure ordinea publică chiar și în condițiile în care unii actori din administrația locală sabotează efortul de a menține ordinea în țară. Rog societatea să nu-i condamne pe cei aduși cu bani la proteste. Înțelegem dificultățile acestor oameni și că sunt folosiți de hoți”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului s-a referit și la rachetele rusești care au survolat ieri spațiul aerian al Republicii Moldova.

„Rusia a lansat un atac masiv asupra unor ținte civile din mai multe regiuni din Ucraina. Bombele au omorât și rănit zeci de oameni. Este încă o crimă de război din șirul multor alte crime de război comise de Rusia în Ucraina. Câteva din cele 84 de rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova. Este o încălcare flagrantă a spațiului aerian și al neutralității noastre, comisă de forțele armate ruse. R. Moldova este o țară pașnică, am spus și am demonstrat asta de fiecare dată. Noi facem totul ca să păstrăm pacea și liniștea în țară, dar presiunile la care suntem supuși cresc cu fiecare zi. Încercările de a destabiliza situația sunt tot mai frecvente. E datoria noastră să nu ne lăsăm manipulați și provocați”, a spus președinta.

„Cei care promovează și justifică războiul trebuie sancționați dur. Oamenii care justifică uciderea ucrainenilor la ei acasă sunt periculoși. În alte timpuri acești oameni ar fi justificat Holocaustul sau deportarea moldovenilor în Siberia”, a mai punctat Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: