image
Sursa foto: RIA

„Generalul Armaghedon” al lui Putin, responsabil pentru atacurile cu rachete din Ucraina în zone civile: „E absolut nemilos”

Serghei Surovikin, în vârstă de 55 de ani, și-a câștigat notorietatea în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991 lansată de conservatori comuniști sovietici în încecarea de a-l răsturna de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov. Militarii din subordinea sa au ucis atunci trei protestatari. De asemenea, este veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

„Când am îndeplinit misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nici măcar un minut că apărăm Rusia”, declara Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, la o ceremonie la Moscova, în 2017. „Apărarea” intereselor Moscovei în Siria a implicat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra obiectelor și infrastructurii civile, conform unui raport Human Rights Watch din 2020, care spunea că forțele ruse aflate sub comanda sa au lovit „case, școli, unități sănitare și piețe” siriene, scrie impact.ro.

Comandantul lui Vladmir Putin a comandat atacul cu rachete din Ucraina

Luni dimineața, la doar două zile după ce a fost numit primul comandant al războiului din Ucraina, Surovikin a pus în aplicare tactica „războiului total” din Siri, cu o serie de atacuri cu rachete în Kiev și Zaporojie împotriva țintelor civile din Ucraina, care a inclus un nod rutier major, o universitate și un loc de joacă pentru copii dintr-un parc.

„Nu sunt surprins să văd ce s-a întâmplat în această dimineață la Kiev. Surovikin este absolut nemilos, cu puțină atenție pentru viața umană. Mă tem că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”, a declarat un fost oficial al Ministerului Aapărării, care a lucrat cu Surovikin, pentru The Guardian.

Reputația de persoană nemiloasă a lui Surovikin a ieși la iveală în 2004, când presa rusă a raportat că un colonel care servea sub conducerea lui s-a sinucis după ce a primit o mustrare dură de la acesta. Colegii săi l-au numit atunci „Generalul Armaghedon” pentru abordarea sa dură asupra războiului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: