image
Sursa foto: echr.coe.int

Republica Moldova, condamnată din nou la CEDO după ce un judecător a falsificat materialele unui dosar

Republica Moldova a fost din nou condamnată la CEDO. Magistrații de la Strasbourg au constatat că un judecător a falsificat materialele unui dosar, în care a fost implicat administratorul unei companii de construcții din Republica Moldova și una din România. Deși toate argumentele prezentate la CEDO au fost invocate și la Curtea Supremă de Justiție, aceasta din urmă a menținut soluția arbitrară, a precizat juristul Vladislav Gribincea.

Potrivit juristului, în anul 2007, o companie din România s-a asociat cu o companie din Republica Moldova, controlată de un politician de la Chișinău, pentru a construi aici drumuri. A fost transmis echipament de peste un milion de euro.

Ulterior, compania locală a obținut un contract pentru construcția de drumuri de peste 20 milioane euro. Echipamentul transmis de compania românească a fost pus în gaj la o bancă pentru a obține lichidități. Fondatorul companiei din România a garantat creditele luate de compania moldovenească, punând în gaj casa sa, evaluată atunci la 400 de mii de euro.

„În 2010, între asociații companiei moldovenești a apărut o ceartă din cauza scoaterii banilor din companie în favoarea companiilor controlate de politicianul moldovean. În final, cel din urmă a obținut în instanța din Republica Moldova anularea acordului de asociere, din 2017. Motivul - echipamentul adus în 2007 nu a fost văzut în persoană de către evaluatori la momentul importului. Judecătorul a menționat însă că contractele de gaj pe casă și pe echipament rămân valabile. Compania românească a solicitat să i se restituie echipamentul și sa fie scos gajul de pe casă, dar CSJ a menținut decizia Curții de Apel”, explică președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

În consecință, compania din România a rămas fără echipament, fără cotă în companie și fără vreo compensație, iar fondatorul acesteia - fără casă. Hotărârea arbitrară a fost pronunțată de președintele Colegiului civil și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, cel care și-a distribuit dosarul. Acesta a examinat cauza în lipsa companiei românești.

„Cauza urma să fie examinată pe 2 martie, însă a fost examinată cu o lună mai devreme, falsificându-se, parțial doar, materialele cu privire la fixarea cauzei pentru 2 martie. Judecătorul a dispus executarea imediată a hotărârii fără vreo motivare. Judecătorii au admis acțiunea chiar dacă toate termenele de prescripție erau expirate. În registrul întreprinderilor, radierea companiei romanești din asociație a fost efectuată de către o persoană din anturajul politicanului moldovean”, a mai precizat juristul Vladislav Gribincea.

Deocamdată, nu se știe care este suma prejudiciului pe care o poate suporta Guvernul de la Chișinău. Potrivit lui Vladislav Gribincea, aceasta ar putea fi mai mare decât costul echipamentului, pe care compania din România l-a livrat celei din Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: