La 24 de ore de la lichidarea incendiului de la Ciocana: Ministra Revenco le mulțumește pompierilor și salvatorilor pentru intervenție

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, apreciază profesionalismul salvatorilor și pompierilor, care au oprit un posibil dezastru ecologic, luptând cu flăcările au cuprins un depozit de reciclare de pe strada Uzinelor din Chișinău, duminică dimineața. Oficiala a făcut o postare în care le mulțumește angajaților IGSU, la 2 zile după incendiu.

Foto: Colaj UNIMEDIA
„Datorită profesionalismului salvatorilor și pompierilor noștri, un posibil dezastru ecologic a fost oprit la timp.

Lupta lor cu focul de aproape 24 de ore, în care au ars deșeuri toxice de la marginea capitalei, a luat sfârșit cu succes. Cei 57 salvatori și pompieri nu au admis extinderea flăcărilor, fiind limitat efectul nociv al substanțelor toxice emanate în urma arderii asupra sănătății oamenilor, dar și a mediului ambiant.

Încă o dată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a fost la datorie. Ca întotdeauna, stimați colegi, faceți onoare uniformei pe care o purtați.

Împreună trăim într-un mediu mai sigur, mai sănătos”, a scris ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, pe Facebook.

La 9 octombrie, deșeurile din plastic, stocate și păstrate pe teritoriul unui depozit de reciclare de pe strada Uzinelor din Chișinău, au luat foc. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 04:51. Fumul dens putea fi văzut de la zeci de kilometri, 30 de ari fiind mistuiți de flăcări.

Pe parcursul a 24 de ore, pompierii IGSU în comun cu angajații agentului economic și cei din cadrul autorităților publice locale au reușit lichidarea incendiului, în dimineața zilei de 10 octombrie, ora 03:46. În acțiune au fost implicați 57 de angajați ai IGSU cu 8 autospeciale de intervenție, dar și 24 de angajați din cadrul autorităților publice locale cu tehnica auxiliară în număr de 4 autocisterne, 13 autobasculante, 3 excavatoare și 2 buldozere.

Agenția de Mediu s-a autosesizat în legătură cu incendiul izbucnit la Ciocana și a intervenit la fața locului, în scopul prelevării probelor de aer atmosferic. În context, instituția a recomandat cetățenilor din preajmă să păstreze calmul și să stea în adăposturi.

Ieri, Agenția de Mediu a anunțat rezultatele obținute în urma analizelor de laborator efectuate în baza probelor prelevate la fața locului. „Calitatea aerului atmosferic în municipiul Chișinău nu a fost afectată semnificativ de emisiile rezultate în urma incendiului, dar nu este exclus efectul de acumulare, cu o ulterioară afectare atât a sănătății populației, cât și a mediului înconjurător, prin intensificarea proceselor de eutrofizare și acidificare în timpul căderii precipitațiilor”, a explicat instituția.


Pub