În ce categorie de vulnerabilitate intri? Spatari: O familie cu 5 membri și 20 mii lei venit, de exemplu, va fi în grupul cu cele mai mari compensații

Moldovenii vor primi compensații la factura de gaz și încălzire în funcție de categoria de vulnerabilitate din care vor face parte. Deocamdată nu se știe exact suma ajutorului, dar un exemplu adus de ministrul Muncii indică o sumă medie de 1600 de lei pentru o factură de aproximativ 4 mii de lei. „Cei din categoria de înaltă vulnerabilitate ar putea primi o compensație de 2 mii de lei, iar cei din categoria următoare - de o mie, de exemplu”, a explicat Marcel Spatari la ÎnProfunzime de la Protv.

Foto: colaj

Potrivit ministrului Muncii, mai mult de jumătate dintre gospodării ar ajunge în categoria de cea mai înaltă vulnerabilitate, dacă nu vor fi oferite compensații în perioada rece a anului.

„Oamenii vor primi bani în funcție de categoria din care vor face parte. Se va stabili un mecanism care va estima cât reprezintă energia din bugetul familiei și se va lua în calcul nu doar venitul, dar și componența familiei.

Spre exemplu, o familie din 2 membri, cu 20 de mii de lei pe lună, va achita factura mai ușor decât o familie cu același venit dar cu 5-6 membri.

O familie cu 5 membri și cu un venit de 20 de mii de lei pe lună, intră în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată. Una cu 4 membri și 20 de mii de lei - vulnerabilitate ridicată.

Primele compensații vor veni în decembrie, pentru consumul din noiembrie și se vor include direct în factură.

Nivelul de compensații depinde de nivelul de vulnerabilitate și nimeni nu va primi energia absolut gratuit. Cea mai mare reducere în factură o vor primi familiile cu grad de vulnerabilitate foarte ridicat.

O gospodărie de 70 m2, va primi, în medie 1500-1600 de lei compensație. Cineva va primi mai mult, cineva mai putin, din factura de 4200 de lei.

Probabil la cineva va fi în jur de 2000 de lei, iar la cineva de 1000”, a explicat ministrul Muncii, precizând că datele exacte vor putea fi oferite doar după ce toți moldovenii se vor înregistra în sistemul nou-elaborat de compensații, în care vor indica veniturile și datele relevante pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desfășurat consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie,cu participarea experților în domeniu și reprezentanților societății civile. Proiectul conține și formularul Cererii pentru înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md, care urmează să fie lansată în curând.


Pub