Andrei Spînu roagă moldovenii să economisească energia electrică între orele 7.0-10.00 și 18.00-23.00

Facturi
Foto: diez.md

Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale a venit cu un mesaj către cetățenii Republicii Moldova, prin care îi roagă să economisească energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 7.0-10.00 și 18.00-23.00.

„De ce este atât de important? Pentru că economisirea ne va permite să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice. Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar.

Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare. Atât timp cât Ucraina este nevoită să oprească livrarea de energie electrică, iar noi suntem nevoiți să folosim economiile de gaze pentru a primi necesarul de energie de la MGRES, este esențial ca noi toți să economisim cât de mult putem”, menționează Andrei Spînu.

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale a precizat cum putem economisi energie electrică prin câteva acțiuni simple:
# scoatem din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosim – așa putem reduce consumul lunar cu până la 10 %. O mașină de spălat, un printer, aparatul de aer condiționat, fierul de călcat, aspiratorul, aparatul cu microunde, cuptorul electric sau un televizor care stau în priză consumă energie chiar și fără a fi folosite;
# stingem lumina când ieșim din cameră. Mai ales între ora 18.00 și 23.00 când este cel mai mare consum;
# înlocuim becurile clasice cu cele de tip LED, care consuma de până la cinci ori mai puțin;
# închidem de tot computerele când nu le folosim. Ele reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile cu oficii.


Amintim că ieri, 10 octombrie, zeci de rachete au fost lansate în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În urma atacurilor, ministerului energiei al Ucraine a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente