‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri: Prețurile oferite pentru cereale sunt foarte mici, dar cheltuielile s-au dublat

Fermieri: Prețurile oferite pentru cereale sunt foarte mici, dar cheltuielile s-au dublat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe lângă seceta din anul curent, care a afectat recoltele la marea majoritate a culturilor agricole, fermierii spun că prețurile de comercializare sunt foarte mici, respectiv ei nu își vor putea achita datoriile față de companiile care le-au livrat fertilizanți, inputuri sau tehnică agricolă. 

Alți agricultori, care au spații de depozitare menționează că nu vor vinde cerealele la moment și că vor aștepta prețuri mai bune.  

Vitalie Bacalîm din satul Băxani, raionul Soroca, gestionează circa 700 de hectare de teren agricol. Susține că anul 2022 a fost un an specific, pornind de la condițiile meteo și precipitațiile care s-au înregistrat, până la recoltele pe care a reușit să le obțină. 

„Cu toate acestea, producătorii agricoli care respectă tehnologia și asolamentul culturilor au obținut recolte bune, chiar și în asemenea condiții de secetă. La floarea-soarelui am obținut o recoltă medie de circa 2 tone/ha, iar la grâu 2,8 tone/ha. 

Recolta de porumb va fi mai mică desigur. Cea mai mare problemă, la moment, rămâne faptul că din producția recoltată trebuie să ne achităm cotașii, dar pentru a obține un profit și a ne achita datoriile față de creditori, adică cei care ne livrează îngrășăminte, tehnică, pesticide, volumul de producție obținut nu va fi suficient. În plus, prețurile care se oferă în acest an, sunt foarte mici”, a spus producătorul. 

Vitalie Bacalîm a mai adăugat că, toate produsele s-au scumpit, dar mai puțin, sau chiar deloc, cele agricole. 

„Prețul care este propus pentru grâu a rămas la nivelul anilor 2018 – 2019, adică 3,8-4 lei moldovenești/kg. La floarea-soarelui ne propun 9,5-9,7 lei, inclusiv TVA. Avem și o livadă intensivă de măr, plantată în anul 2015. Prețul la fructe este de 3 lei/kg, adică la nivelul care era în anul 2007, pe când motorina pe care o procurăm la moment este de 32 lei/l, nemaivorbind de prețul îngrășămintelor, pesticidelor, pieselor de schimb, uleiurilor necesare pentru tehnica pe care o folosim.

Cu părere de rău, această situație îi va pune la pământ pe mulți agricultori de la noi. Suntem nevoiți să comercializăm surplusul de recoltă și la asemenea prețuri, deoarece avem datorii față de companiile care ne asigură cu inputuri, tehnică. Dacă până la moment „cumva ne-au așteptat” cred că în curând „ne vor bate la poartă”. Sperăm, la fel ca și în fiecare an, la un an mai bun, cu precipitații la timpul potrivit”. 

Cu toate aceste provocări, producătorul a menționat că deja a semănat circa 100 de ha de rapiță și 200 de ha de grâu. Urmează orzul, iar la primăvară  – mazărea. 

Igor Pascari din raionul Râbnița a confirmat faptul că, anul curent a fost unul complicat, dar, după părerea lui și după recoltele obținute, nu cel mai complicat. 

„Am recoltat grâu, circa 4,3 tone la ha. Floarea-soarelui încă o recoltăm și avem un rezultat de circa 2 tone/ha. Porumbul l-am folosit la siloz pentru animalele din fermă”. 

‹ adv ›

Fermierul a spus că nu comercializează nimic din cereale pentru că prețurile sunt foarte mici și a decis să le pună la păstrare. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›