image
Sursa foto: Profimedia

Carburanţii vor fi mai scumpi mâine; ANRE a afișat noile prețuri plafon

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri plafon la carburanţi pentru mâine, 11 octombrie.

Astfel, benzina se scumpește cu 24 de bani și un litru va costa 24,81 de lei.

Prețul motorinei crește cu 49 de bani și un litru va costa 26,87 de lei.

anre.mdanre.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a constat o creștere tot mai pronunțată a cotațiilor la carburanți, care la sfârșitul săptămânii precedente au ajuns la un nivel de circa 920 $/tona la benzină și de 1220 $/tona la motorină.

În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile Platts s-au majorat cu 16 % la benzină și cu 31% la motorină, creșterea reprezentând circa 125 $/tona la benzină și 290 $/tona la motorină.

Potrivit ANRE, piața petrolieră este puternic influențată de volatilitatea fără precedent a cotațiilor la carburanți, generată de starea de instabilitate generală pe continentul european. În același timp, mecanismul de plafonare a prețurilor aplicat în prezent de ANRE menține un nivel relativ mai mic al prețurilor comparativ cu alte state din regiune.

ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: