image
Sursa foto: Profimedia

Controversă la Suzuka! Cum a devenit Max Verstappen campion mondial. Olandezul a fost luat prin surprindere

Olandezul Max Verstappen (25 de ani, Red Bull) a câştigat duminică Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei şi a devenit campion mondial pentru al doilea an consecutiv.

Cursa de la Suzuka a început la ora 8:00, a fost întreruptă după trei tururi, din cauza ploii, apoi a fost reluată după mai bine de două ore de pauză (10:20).

Deși trebuia să cuprindă 53 de tururi, Marele Premiu al Japoniei a fost încheiat după 28 de tururi, aproximativ 45 de minute de cursă efectivă.

Conducerea FIA a luat o decizie controversată, care a avut ca efect stabilirea campionului mondial imediat după cursa de la Suzuka.

Max Verstappen a câștigat al doilea titlu mondial la rând după ce a fost acordat punctajul complet pentru Marele Premiu al Japoniei: 25 de puncte pentru campion, 18 puncte pentru locul doi, 15 puncte pentru locul trei etc.

Potrivit BBC, situația de la Suzuka s-ar fi încadrat la capitolul “condiții speciale”. Mai exact, liderul cursei a parcurs mai puțin de 75% din numărul de tururi programate.

Prin urmare, conform sursei citate, care invocă regulamentul, punctele ar fi trebuit acordate după cum urmează:

Locul 1 – 19 puncte

Locul 2 – 14 puncte

Locul 3 – 12 puncte

Locul 4 – 10 puncte

Locul 5 – 8 puncte

Locul 6 – 6 puncte

Locul 7 – 4 puncte

Locul 8 – 3 puncte

Locul 9 – 2 puncte

Locul 10 – 1 punct

La festivitatea de premiere, Max Verstappen n-a știut, în primă fază, că a câștigat titlul mondial. Ulterior, în timp ce olandezul acorda un interviu, organizatorii evenimentului au anunțat că Verstappen este campion mondial.

Vizibil luat prin surprindere, Max Verstappen a început să sărbătorească alături de echipa lui.

“În primul rând, sunt foarte fericit că am reușit să încheiem cursa. A plouat puternic. Sunt foarte fericit că am putut să-i văd pe fani, care m-au susținut până la final.

Cred că n-ar fi fost un lucru bun dacă această cursă s-ar fi anulat. Am câștigat titlul mondial??? Ce pot să spun? Este incredibil! Un moment special.

Le sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit la acest succes. Ce an am avut, incredibil! Primul titlu mondial a fost mai emoționant, dar al doilea este mai frumos”, a spus Max Verstappen.

Max Verstappen a câștigat al doilea titlu mondial din carieră, cu patru curse rămase de disputat din sezonul 2022.

Urmează cursele din SUA (23 octombrie), Mexic (30 octombrie), Brazilia (13 noiembrie) și Emiratele Arabe Unite (20 noiembrie).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: