image
Sursa foto: terrapass.com

Ucraina sistează exporturile de energie electrică către Europa, inclusiv Republica Moldova

Ucraina a luat decizia de a opri exporturile de energie electrică către vest începând de mâine, 11 octombrie, incluzând atât Uniunea Europeană, cât și Republica Moldova. Hotărârea a fost comunicată cu puțin timp în urmă de către Ministerul Energiei de la Kiev în contextul intensificării atacurilor rusești asupra infrastructurii civile critice ucrainene.

Acestă situație pune Republica Moldova în dificultate, având în vedere că țara noatră importă o treime (aproximativ 30%), din cantitatea de energia electrică din Ucraina.

„Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o ​​după sincronizarea cu UE, precum și liniile separate către Moldova și Polonia, au ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și au susținut stabilitatea sistemului energetic european”, precizează Ministerul Energiei al Ucrainei.

Potrivit celor comunicate pe rețelele sociale de către reprezentanții de la minister, Ucraina a luat o asemenea decizie pentru a-și asigura propria securitate energetică.

„Chiar și după închiderea Centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni în exportul de energie electrică. Însă atacurile cu rachete de astăzi, care au lovit substațiile de generare termică și electrică, obligă Ucraina să oprească exportul de energie electrică din 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, se mai arată în nota publicată de ministerul ucrainean.

captură fotocaptură foto

Noutăţile partenerilor

comentarii: