Chișinăul condamnă atacurile cu rachete asupra Kievului, din această dimineață: MAEIE, cu precizări despre angajații Ambasadei RM

Republica Moldova condamnă atacurile cu rachete din această dimineață la Kiev, dar și în mai multe orașe din Ucraina. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, angajații de la Ambasada Republicii Moldova la Kiev au fost plasați în singuranță, iar printre victime nu sunt moldoveni. Cu un mesaj a venit și președinta Maia Sandu. „Atacurile împotriva civililor sunt crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar”, a menționat șefa statului.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Republica Moldova condamnă ferm atacurile necruțătoare ale Rusiei împotriva civililor din toată Ucraina, soldate cu zeci de victime. Urmare a atacurilor cu rachete din această dimineață a orașului Kiev, MAEIE anunță că personalul ambasadei este în siguranță la adăpost. Ambasada rămâne în legătură cu autoritățile din Ucraina. Printre victime nu sunt cetățeni ai țării noastre. Încălcarea flagrantă a dreptului internațional prin țintirea obiectivelor civile este inadmisibilă”, menționează  MAEIE. 

Cu un mesaj a venit și șefa statului, Maia Sandu care a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

„Condamn cu vehemență atacurile criminale ale Rusiei asupra mai multor regiuni din Ucraina din această dimineață. Au avut de suferit oamenii din Kiev, Lviv, Mîkolaiv, Zaporijjia, Ternopil, Jîtomîr și alte localități. Bombardarea caselor de locuit, a rețelei de transport, a infrastructurii energetice și a altor ținte civile, care are loc și la această oră, trebuie oprită imediat. Atacurile împotriva civililor sunt crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar. Republica Moldova este alături de oamenii din Ucraina, vom oferi tot sprijinul celor care vor căuta adăpost în țara noastră”, a scris președinta.

Explozii matinale în capitala Ucrainei. Orașul Kiev a fost bombardat de armata rusă. Informația a fost confirmată de primarul de Kiev, Vitalie Kliciko, dar li de video postate pe rețele de martori oculari.

Vladimir Putin a convocat pentru astăzi Cosiliul de Securitate, după explozia de pe podul Kerci. „Acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile critice a Federației Ruse", a declarat liderul de la Kremlin. El a dat vina pe Kiev pentru deflagrația masivă care a avariat Podul Crimeii. Între timp, după ce sâmbătă dimineață un bloc de locuinţe a fost lovit în plin de rachete, Zaporojie a fost din nou atacat şi duminică noapte. Centrala nucleară a orașului a fost reconectată la reţeaua de electricitate, a anunţat AIEA, care a numit conexiunea o „eliberare temporară dintr-o situaţie încă de nesuportat".


Pub