Există sau nu pericol pentru sănătatea chișinăuienilor? Rezultatele investigațiilor, după incendiul masiv de ieri
Calitatea aerului atmosferic în municipiul Chișinău nu a fost afectată semnificativ de emisiile rezultate în urma incendiului, care a avut loc la data de 9 octombrie curent, la depozitul de stocare și sortare a deșeurilor (inclusiv din plastic). Despre aceasta a anunțat Agenția de Mediu.
Foto: Agenția de Mediu
Astfel, drept urmare a analizelor de laborator efectuate în baza probelor prelevate la fața locului, au fost înregistrate următoarele concentrații:
• pentru monoxid de carbon (CO) pînă la 1 mg /m3 (CMA -5 mg/m3 );
• pentru pulberile totale pînă la 0,2 mg/m3 (CMA-0,5 mg/m3 );
• pentru fenol pînă la 0,006 mg/m3 (CMA-0,01mg/m3 );
• pentru aldehida formică pînă la 0,008 mg/m3 (CMA-0,035 mg/m3);
• pentru dioxid de azot pînă la 0,08 mg/m3 (CMA-0,085mg/m3 );
• pentru dioxidul de sulf – concentrațiile înregistrate sunt sub limita de detecție(LD) (LD-0,003 mg/m3).

„Atestarea concentrațiilor reduse de poluanți în aerul atmosferic, se explică prin influența factorilor meteorologici persistenți la momentul declanșării incendiului, care au contribuit la dispersia poluanților în aer. Pe parcursul zilei vântul din sectorul de nord moderat, lipsa stratului de reținere (inversiunii termice de la sol), precum și mișcarea aerului în direcția verticală a condus la translocarea fumului dens și transferul poluanților în straturile superioare ale atmosferei. Astfel fiind mai puțin afectate masele de aer la nivelul percepției populației.
În acest sens, îndemnăm oamenii să rămână calmi, și să își continue activitățile cotidiene, în prezent nu există pericol de afectare a stării sănătății populației.
Atenționăm că, nu este exclus efectul de acumulare, cu o ulterioară afectare atât a sănătății populației cât și a mediului încojurător, prin intensificarea proceselor de eutrofizare și acidificare în timpul căderii precipitațiilor.

Despre toate modificările ulterioare care pot interveni, Agenția de Mediu va informa în regim de urgență, atât publicul cât și instituțiile de resort. Suplimentar, la investigațiile efectuate la fața locului, vă prezentăm și rezultatele obținute de la stația de monitorizare cu regim automat în perioada 9 octombrie, ora 20.00 - 10 octombrie, ora 8.00, care au înregistrat valori de asemenea mai reduse decât concentrațiile maxime admisibile”, menționează Agenția de Mediu într-un comunicat de presă.
Pe parcursul a 24 de ore, pompierii IGSU în comun cu angajații agentului economic și cei din cadrul autorităților publice locale au reușit lichidarea incendiului produs pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere, care a izbucnit în dimineața zilei de 9 octombrie, la ora 04:51, pe strada Uzinelor 209 din sectorul Ciocana al capitalei.

Deșeurile din plastic care sunt stocate și păstrate pe teritoriul unui depozit de reciclare a luat foc pe strada Uzinelor din Chișinău.

Agenția de Mediu s-a autosesizat în legătură cu incendiul izbucnit la Ciocana și a intervenit la fața locului, în scopul prelevării probelor de aer atmosferic. Instituția recomandă cetățenilor din preajmă să păstreze calmul și să stea în adăposturi.


Pub