Cum să-ți întărești sistemul imun pentru sezonul rece?

Sistemul imunitar este un ansamblu ce implică interacțiuni complexe între organe, structuri și substanțe ale organismului. Toatea acestea conlucrează pentru a proteja organismul în fața factorilor agresivi externi - bacterii, fungii, paraziți, viruși, alergeni alimentari și interni - celulele canceroase. Cele mai „implicate organe” al sistemului imun – intestinul, cavitatea bucală și căile respiratorii.

Foto: Farmacia Familiei

Pentru funcționarea normală a sistemului imun este nevoie de un număr mare de micro și macronutrienți. Principalii fiind:

  • Vitamina C – una dintre vitaminele esențiale în lupta cu infecțiile respiratorii. Are proprietăți antioxidante ce neutralizează radicalii liberi și luptă cu bolile infecțioase dar cu bolile cardiovasculare sau cancer. Surse de vitamna C sunt măcieșele, cătina, conopidă, varză, broccoli, usturoi, sparanghel, ardei grași, ardei iuți, cimbru, morcovi, citricele, struguri, etc sau suplimente alimentare în care se gasește extract natural de Vit C.

  • Zincul - participă în numeroase procese metabolice și este unul din elementele esențiale capabile să îmbunătățească imunitatea prin dezvoltarea și susținerea funcțiilor celulelor imune. Totodată, zincul este fundamental sănătății pielii, sintezei proteinelor, producerii de hormoni și echilibrul acestora. Zincul participă la activitatea hormonului timusului– timulina- care răspunde în mare parte de formarea unei baze sănătoase a imunității. Deficitul de zinc va duce la atrofierea timusului, iar ca rezultat va fi afectat sistemul imun. Surse: crustaceele, ouă, carnea de pasăre, pește, cereale integrale, semințe ori suplimente cu o sare organică de zinc.

  • Prebiotice – fibre alimentare nedigerate, care servesc hrană pentru bacteriile vii benefice din intestinul nostru, deoarece 80% din imunitatea noastră se formează în intestin (microflora intestinală). Sursa: fructe și legume proaspete, cereale integrale sau în suplimente sub forma de psilium, inulină, oligofructose.

  • Vitamina D - vitamină solubilă în grăsimi cu funcție de stimulare a sistemului imunitar, nervos (vitamina bunei dispoziții), osos (absorbția și utilizarea Calciului). După acumulările de vară a Vit D ea foarte rapid este “consumată” de organism și începind cu vremea rece este nevoie să suplinim necesarul cu ajutorul alimentației (peștele gras, ficat de pește si vită, ficat de pasăre, lactate calitative, cașcaval) sau prin administrarea suplimentelor cu vit D.

  • Omega 3 – acizi grași polinesaturați cu efect benefic asupra imunității, completează efectele Vitaminei D, scade inflamația în corp și normalizează fonul hormonal al organismului, asigurînd o rezistență mai durabilă și funcționare mai eficientă a sistemuli imunitar. Sursa: pește, alge de mare, midii, uleiuri vegetale presate la rece sau în suplimente care conțin forma cea mai efectiva de Omega 3 acidul DHA.


// console.log('no ads situation')