UE rămâne fără curent din Ucraina: Livrările vor fi întrerupte de mâine

Exportul de energie electrică din Ucraina către țările Uniunii Europene va fi oprit de marți, 11 octombrie, a informat Ministerul Energiei al Republicii.

Foto: UNIMEDIA

Sistarea livrărilor se datorează deteriorarii generației termice a Ucrainei, au explicat oficialii.

„Rusia continuă să exercite teroarea energetică împotriva Ucrainei și, de asemenea, exercită o presiune energetică asupra Uniunii Europene.

Atacurile cu rachete de astăzi, care au lovit stațiile de generare termică și electrice, forțează Ucraina să înceteze exportul de energie electrică începând cu 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic.

Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o ​​după sincronizare către UE, precum și prin linii separate către Moldova și Polonia, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a susținut stabilitatea sistemului energetic european.

Chiar și după ce centrala nucleară Zaporizhia, aflată sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, a fost oprită, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni pentru exportul de energie electrică.

Exportul de energie electrică din Ucraina a ajutat Europa să reducă consumul de resurse energetice rusești. Și de aceea Rusia distruge sistemul nostru energetic, distrugând însăși posibilitatea de a exporta energie electrică din Ucraina”, a declarat ministrul Energiei, Gherman Galușcenko.

Explozii în mai multe orașe din Ucraina au avut loc astăzi, inclusiv în capitala statului vecin. Orașul Kiev a fost bombardat de armata rusă. Informația a fost confirmată de primarul de Kiev, Vitalie Kliciko, dar li de video postate pe rețele de martori oculari.

Republica Moldova condamnă atacurile cu rachete din această dimineață la Kiev, dar și în mai multe orașe din Ucraina. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, angajații de la Ambasada Republicii Moldova la Kiev au fost plasați în singuranță, iar printre victime nu sunt moldoveni. Cu un mesaj a venit și președinta Maia Sandu. „Atacurile împotriva civililor sunt crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar”, a menționat șefa statului.


Pub