Moldova nu are cu ce se apăra de rachete. Nosatîi: Sistemele pe care le avem sunt vechi, nu le-ar fi interceptat

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, califică accidentul de astăzi, când trei rachete rusești au survolat spațiul moldovenesc, atacând Ucraina, drept unul „foarte grav pentru securitatea Republicii Moldova”.

Foto: poză-simbol

„Este un act de sfidare a neutralității RM. Survolând teritoriul RM, au folosit teritoriul țării pentru agresiune militară.

Nu cunoaștem țintele, rachetele, capacitățile, nu suntem în siguranță, unde puteau să cadă. Puteau fi diferite scenarii, dintre cele mai dramatice.

Este un caz foarte grav pentru securitatea RM”, a declarat ministrul la ÎnProfunzime de la Protv.

Totodată, Nosatîi a explicat de ce spațiul aerian rămâne deschis, după un „accident atât de grav”.

„Spațiul aerian rămân deschis, dar monitorizăm situația. Sunt proceduri diplomatice deja întreprinse”, a mai spus Nosatîi.

Moldova nu are un sistem de apărare aerian, iar autoritățile nu pot decât să monitorizeze rachetele ce survolează spațiul țării noastre.

„Am avut cu ce să le monitorizăm.

Nu s-a atras atenția și nu s-a investit în procurarea sistemelor de apărare. Sistemul de apărare antiaerian este unul dintre cele mai costisitoare, cu regret, nu s-a investit aici și respectiv nu avem cu ce face față. Sistemele pe care le avem sunt învechite și nu ar fi putut, nu ar fi interceptat aceste rachete”, a declarat ministrul Apărării.

Potrivit oficialului, acestea ar costa 500 de milioane de euro unitatea, iar Moldova are nevoie de cel puțin trei.

Ministerul Apărării a anunțat astăzi că structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Ertau trei rachete rusești, care au căzut peste puncte de infrastructură strategică din Ucraina.

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.


Pub