(VIDEO) O fabrică de mobilă din Chișinău a procurat utilaj modern cu suportul ODA: Obținem un produs pentru piața UE

10 Oct. 2022, 11:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Oct. 2022, 11:54 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenorii au posibilitatea să-și dezvolte afacerile datorită granturilor oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Unul dintre beneficiari este și antreprenorul Igor Aramă, fondator și director la Fabrica de mobilă Aramă-R din Chișinău. Cu banii obținuți de la ODA și contribuția proprie a achiziționat trei utilaje moderne multifuncționale, care fac procesul de producere a mobilei mai eficient: o mașină de găurit, una de prelucrare a marginilor materiei prime și un centru de tăiere a lemnului cu control numeric. Investiția a fost de 6 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei reprezintă suportul financiar nerambursabil de la ODA.

„Am auzit de la colegi despre acest concurs, dar, sincer vă spun, nu l-am luat în serios. Am decis să aplicăm. La fiecare etapă, când mai trebuia să prezentăm documente, ne gândeam că degeaba pregătim și facem prezentări, că oricum în Moldova nimeni nu-ți dă nimic gratis. Acum, am prins curaj și am depus dosarul pentru următorul program”, spune Igor Aramă.

În hala de producere, cele trei aparate noi sunt puse în funcțiune și manevrate ușor de către muncitori, întrucât cea mai mare parte a operațiunilor este computerizată. Anatolie Iavorschi, manager pentru proiecte informaționale, demonstrează cum mașina de găurit, care are și funcție de aplicare a cepurilor din lemn, în locul cuielor de metal, execută comenzile de pe monitor și simplifică astfel munca asamblorilor de mobilă: „Aparatul permite găurirea, dar și includerea automată a cepurilor. Astfel, obținem un produs bun pentru piața Uniunii Europene. Am vrut să obținem îmbinări ecologice, cerute de piața externă, unde se pune accent pe materiale ecologice”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Un alt aparat prelucrează facil marginile panourilor din pal și execută alte câteva operații. „Obținem astfel un produs finit de o calitate superioară, cu o intervenție minimă a operatorilor, adică toate agregatele, toate unitățile sunt complet automatizate”, adaugă Anatolie Iavorschi.

Întreprinderea activează din anul 2002 și are în prezent 125 de angajați. Livrează mobilă executată la comandă atât pe piața internă, cât și în Uniunea Europeană, inclusiv dispune de un punct de comerț în România. După procurarea utilajelor noi, s-a redus timpul de executare a mobilei, iar numărul de comenzi a crescut.

Programul de granturi oferite de ODA presupune un suport total de 50 de milioane de lei anual pentru afaceri, având scopul să retehnologizeze liniile de producție. Programul are și o componentă de finanțare a echipamentelor de producere a energiei alternative, de maxim 1,5 milioane de lei per proiect. Până în prezent, au fost aprobate spre finanțare opt dosare în cadrul acestui program.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a acordat în acest an întreprinderilor granturi în valoare de 47 milioane lei, în cadrul programului de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare. Cu sprijin nerambursabil de până la 2 milioane de lei, agenții economici și-au reechipat liniile de producere, și-au procurat utilaje moderne și astfel și-au extins capacitățile de producere.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău