„Ziua Hispanității” la Muzeul Național de Literatură. Cum a descris Vasile Alecsandri călătoriile în Spania

imagine simborl
Foto: Imagine simbol/Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Miercuri, 12 octombrie, ora 15.00, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” te invită la „Ziua Hispanității” organizată în cadrul miercurilor literare. Este propusă conferința cu respondenți „Vasile Alecsandri și Spania” care va fi ținută de Sergiu Pavlicenco, hispanist, profesor universitar doctor habilitat în filologie la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova.Î

În calitate de respondenți sunt invitați Margareta Curtescu, doctoră în filologie, cercetătoare științifică superioară al MNLMK și Natalia Hariton, doctoră în filologie, cercetătoare științifică superioară al MNLMK.

Vasile Alecsandri a întreprins mai multe călătorii în străinătate. În vara anului 1853 a vizitat Spania și a descris experiența în jurnalul „Călătorie în Africa”, dar și în câteva texte lirice: „Ce gândești, o, Margarită”, „Iahtul”, „O noapte la Alhambra”. Un text ilustrativ pentru reconstituirea imaginii Spaniei este și articolul „Prosper Mérimée”, scris la moartea scriitorului francez. Din acest necrolog, aflăm, bunăoară, că „Spania sună din ghitară, Spania dănțuiește bolero și caciucia, Spania face pronunciamenturi, dar nu știe a se hrăni”.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente