Ucraina a anunțat că nu va mai exporta energie electrică. Cele mai importante evenimente din a 229-a zi de război

razboi
Foto: Вадим Лях

Astăzi este a 229-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, a anunțat un nou sprijin militar pentru Ucraina din partea UE.

🟣 În urma atacurilor cu rachete din Lviv, 90 % din oraș a rămas fără electricitate. Acest lucru a fost raportat de Consiliul Local din Lviv.

🟣 Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice. Acest lucru se precizează în declarația Ministerului Energiei al Ucrainei.

„Energia electrică ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizare în UE, alături de linii separate către Moldova și Polonia, au ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și să mențină stabilitatea sistemului energetic european. Chiar și după ce centrala nucleară din Zaporijjea, aflată sub ocupație rusă de mai bine de șapte luni, a fost oprită, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni în exportul de energie electrică. Dar atacurile cu rachete de astăzi, care au afectat generarea termică și substațiile electrice, forțează Ucraina să înceteze exportul de energie electrică din 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a subliniat ministerul.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Alina Merlici, purtătoarea de cuvânt a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că în prezent autoritățile responsabile de acest domeniu „analizează efectele pentru Moldova” a deciziei Kievului de a opri exportul de energie electrică, și marți, 11 octombrie, vor veni cu mai multe detalii la acest subiect.

🟣 În urma atacurilor masive cu rachete din această dimineață, 11 persoane au decedat, iar altele 64 au fost rănite, transmite unian.net.

🟣 Ambasada SUA și-a îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina după seria de atacuri cu rachete din această dimineață.

🟣 Aleksandr Lukașenko a anunțat că Republica Belarus va participa „la operațiunea militară specială din Ucraina”. Mai multe detalii citiți în acest articol.

🟣 Trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse, orientate spre Ucraina, au tranzitat astăzi dimineața teritoriul Moldovei.

„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Apărării. Mai multe detalii citiți în acest articol.

Ministerul Apărării Naționale al României a declarat că „cel mai probabil, rachetele au fost lansate de pe platformele navale sau terestre din vestul Crimeii”.

🟣 În această dimineață, zeci de rachete au fost lansate în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. Putin a recunoscut că atacurile asupra infrastructurii civile au fost făcute de Rusia ca răspuns la atacul podului din Crimeea din 8 octombrie și a amenințat că vor mai urma astfel de acțiuni „dacă încercările de a comite atacuri teroriste pe teritoriile ocupate de partea rusă vor continua”.

Potrivit președintelui Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, au fost bombardate orașele Kiev, Hmelnâțkâi, Dnipro, Vinița, Ivano-Frankivsk, Zaporijjea, Harkiv, Jâtomâr, Sumî, Lviv și Kropâvnâțkâi. Mai mule detalii citiți în acest articol.

🟣 Numărul morților în urma atacului cu rachete din 9 octombrie asupra Zaporijjea a crescut la 13, iar numărul celor răniți a ajuns la 89.

Acest lucru a fost anunțat de șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kârâlo Tâmoșenko.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente