PSRM condamnă incidentul de la Ambasada Rusiei la Chișinău: Cere să fie pedepsit cel care a vandalizat sediul

Partidul Socialiștilor condamnă „cu fermitate incidentul provocator ce a avut loc” la Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova. „Partidul Socialiștilor cere conducerii Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Afacerilor Interne să reacționeze la cele întâmplate în conformitate cu legea și să nu admită degradarea situației din țară. Pacea și stabilitatea sunt principala prioritate a țării noastre”, se arată într-un comunicat de presă.

Foto: Colaj

„În conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, statul gazdă este responsabil de protecția spațiilor și a membrilor misiunilor diplomatice. Acțiunile provocatorilor care au înfăptuit un act de vandalism împotriva Ambasadei, la fel ca și lipsa unei reacții din partea persoanelor oficiale ale statului și a reprezentanților MAEIE reprezintă o încălcare gravă a principiilor de bază ale dreptului internațional.

Orice ambasadă și misiune diplomatică, care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să fie foarte bine protejată. Retorica iresponsabilă a unor reprezentanți ai autorităților moldovenești poate stimula acțiuni extremiste și un sentiment de impunitate.

Partidul Socialiștilor cere conducerii Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Afacerilor Interne să reacționeze la cele întâmplate în conformitate cu legea și să nu admită degradarea situației din țară. Pacea și stabilitatea sunt principala prioritate a țării noastre.

PSRM este convins că Republica Moldova și organele sale de stat trebuie să se ghideze strict de Constituția Republicii Moldova și principiile dreptului internațional”, se arată într-un comunicat.

Sediul Ambasadei Federației Ruse în Moldova, de pe bulevardul Ștefan cel Mare, a fost ținta unui act de vandalism. În direcția instituției s-au aruncat petarde, iar pe poartă a fost scris „Путин Убийца” (tr: Putin – ucigaș).

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a trimis o notă de protest autorităților de la Chișinău, după ce sediul instituției, de pe bulevardul Ștefan cel Mare, a fost ținta unui act de vandalism. Diplomația rusă acuză partea moldovenească de „complicitate la atacul asupra misiunii diplomatice”.


Pub