image
Sursa foto: Jurnal.md

Diplomații ruși de la Chișinău reacționează după ce sediul ambasadei a fost vandalizat: „Să nu se repete pe viitor”

Ambasada Federației Ruse a transmis o notă de protest autorităților centrale moldovenești după actul de vandalism din seara zilei de ieri. În timp ce Vladimir Putin împlinea 70 de ani, un bărbat, cetățean rus, a aruncat petarde și focuri de artificii în curtea ambasadei și a scris un mesaj pe poartă.

Reprezentanții misiunii diplomatice se arată convinși că autoritățile de la Chișinău sunt cele care au admis un asemenea incident, care „din fericire”, nu s-a soldat cu victime în rândul personalului ambasadei.

„În seara zilei de 7 octombrie a avut loc o acțiune ostilă împotriva Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Cu convingerea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: petarde au deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au pus inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiei acestora”, se arată în nota făcută publică.

Totodată, diplomații fac apel la dreptul internațional și spun că incidentul încalcă cele prevăzute în Convenția de la Viena.

„Acest incident reprezintă o încălcare gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe a Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții ambasadei solicită ca cei care se fac vinovați de „farsa ostilă” să fie pedepsiți pe măsură, iar astfel de incidente să mai aibă loc „pe viitor”.

„Ambasada se așteaptă ca farsa ostilă să primească o evaluare procedurală corespunzătoare și să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți. Nota de protest a fost transmisă părții moldovenești”, încheie diplomații în declarație.

Amintim că în seara zilei de ieri, un cetățean al Federației Ruse în vârstă de 40 de ani a vandalizat poarta ambasadei cu graffiti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb.

La scurt timp, polițiștii au reținut suspectul pentru 72 de ore, bărbatul fiind acum cercetat pentru huliganism.

Noutăţile partenerilor

comentarii: