image
Sursa foto: Profimedia

Polonia susține că planul energetic al Germaniei va distruge piața unică a UE

Polonia a acuzat Germania că „distruge” piața internă a UE prin subvenționarea propriilor companii energetice, opunându-se în același timp unui plafon paneuropean al prețurilor la gaze.

Acuzația privind controversatul pachet de sprijin de 200 de miliarde de euro acordat de Berlin propriilor companii a fost formulată în contextul în care liderii UE s-au confruntat, în cadrul unui summit informal desfășurat la Praga, cu privire la modul în care pot fi reduse costurile energiei și garantate aprovizionările pe timp de iarnă în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

„Ne opunem cu tărie distrugerii .pieței unice europene, o distrugere care va avea loc în cazul în care guvernul german i se va permite să subvenționeze doar propriile întreprinderi”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor la sosirea sa la o reuniune de vineri.

„Mesajul meu pentru Germania este să fie unită, să fie solidară cu toți ceilalți. Pentru că, în vremuri dificile, toată lumea trebuie să se pună de acord asupra unui numitor comun, nu doar asupra unui numitor care se potrivește unei singure țări”, a spus el, anticipând o „discuție aprinsă despre acest egoism german”.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat săptămâna trecută un pachet financiar care ar urma să sprijine gospodăriile mai sărace și întreprinderile germane care se confruntă cu facturi energetice mai mari. În fața reporterilor joi, la Praga, Scholz a apărat măsura spunând că și alte țări au adoptat măsuri pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu facturile la energie.

Acest lucru a stârnit consternare în rândul altor membri ai UE, care consideră că blocul comunitar ar trebui să se concentreze mai degrabă pe o abordare colectivă a crizei – o furie exacerbată în multe capitale de rezistența simultană a Berlinului față de o presupusă plafonare a prețului la gaze naturale, despre care susținătorii spun că ar aborda o cauză principală a problemei.

„Avem nevoie de intervenția pieței pentru că nu mai putem plăti aceste prețuri”, spune premierul Belgiei, Alexander De Croo, adăugând că sprijinul pentru un plafon a crescut de la trei țări în martie la 24 de țări în prezent,

„Nu putem rezolva totul cu subvenții”, a spus el. „Nu mai este nevoie de pachete (n.r. – de sprijin) atât de mari”.

Dar alte state au avertizat că un plafon ar putea speria furnizorii de gaze naturale lichefiate livrate, cum ar fi Qatar, împingându-i să își ducă produsele în altă parte, scrie Financial Times. preluat de Economedia. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a cărui țară primește încă gaze prin conducte din Rusia, a declarat vineri că Viena „este în favoarea unui plafon al prețului la gaze, dar trebuie să ne asigurăm că nu este vorba de un embargo al gazelor rusești pe ușa din spate”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: