(video) Plîngău: În biroul Maiei Sandu a fost discuția. A venit ministrul român de Externe și a întrebat „ce se întâmplă la voi în stat?”. E dosar penal

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău afirmă că problema licitației, în urma căreia o companie română a fost perdantă, deși avea o ofertă mai bună, a fost discutată chiar în biroul președintei Maia Sandu. „Vă spun asta în cunoștință de cauză. Puteți să o întrebați pe doamna președintă, pentru că în oficiul dumneaiei a venit ministrul de Externe al României și a întrebat - Ce se întâmplă la voi în stat? De ce se truchează?”, a declarat Dinu Plîngău la Cutia Neagră de la TV8.

Foto: captură

„Atunci când s-a discutat între RM și România despre securitatea în sectorul energetic pe domeniul electricității, pe piața RM urma să vină o companie română să ne ajute cu interconectarea rețelelor cu cele românești și s-a fraudat.

Vă spun asta în cunoștință de cauză. Puteți să o întrebați pe doamna președintă, pentru că în oficiul dumneaiei a venit ministrul de Externe al României și a discutat această problemă. Ce se întâmplă la voi în stat? De ce se truchează?”, a declarat Dinu Plîngău.

„Ca să relansezi licitația trebuia să mai treacă doi ani și să pierdem doi ani, dar nu a început licitația sub guvernarea noastră”, s-a apărat deputatul PAS, Radu Marian.

„Ne spuneți poveștile pe care vi le-a spus Spînu”, i-a replicat Plîngău.

„Voi aveți o frustrare mare legată de Spînu, veniți atacuri, dar nu e adevărat”, a continuat Marian.

„Este dosar penal, cum nu este adevărat?”, a adăugat Plîngău.

Liderul Platformei DA spune că nu e singurul dosar penal care vizează unele decizii luate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Am adus argumente pentru ca Andrei Spînu să fie demis, inclusiv pentru situația legată de energia electrică. Au fost făcute mai multe fraude la un set de licitații din domeniul respectiv și aceste acuzații nu au fost aduse de noi de opoziție.

Sunt trei dosare penale - licitația cu Silovîe Mașînî și cu linia electrică Vulcănești.

Sperăm că Procuratura va veni cu detalii.

Eu, în calitate de martor, cât și colegii mei, am avut informații inclusiv de la companii din România, care au participat la licitație, ele au adus acuzații la adresa Republicii Moldova.

Noi tot vorbim că Gazprom nu este un partener credibil, RM trebuia să dea dovadă că este un partener de bună credință cel puțin cu potențiali parteneri din România și Ucraina, dar nu să fraudeze licitații”, a mai spus Plîngău.

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu explicații la decizia pe construcția liniei Vulcănești-Chișinău. Acesta afirmă că în prima etapă 5 companii au fost excluse, inclusiv cea din România, iar motivul este faptul că nu au completat dosarul de participare. „Din august am informat ministrul Energiei României. Am avut o discuție la subiect și am zis - asta e procedura, acestea sunt reglementările Băncii Mondiale și din păcate pe cazul companiei din România nu se poate de făcut nimic și asta am transmis”, a explicat oficialul.


Pub