Gavrilița: Riscul ca Gazprom să ne închidă robinetul persistă. Cel care vrea să întrerupă contractul va găsi scuze

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că riscul ca Gazprom să închidă robinetul pentru Republica Moldova persistă, în pofida contractului semnat, anul trecut, pe un termen de 5 ani. „Acest risc nu vine din anumite prevederi contractuale, pentru că acela care vrea să întrerupă contractul, va găsi scuze”, a precizat șefa Guvernului, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

Foto: captura ecran

„S-a vorbit mult că ar putea gigantul rus Gazprom să ne închidă robinetul. Astăzi mai rămâne în vigoare acest scenariu? Ce l-ar face pe Gazprom să închidă robinetul pentru RM, din moment ce este un contract semnat pe o perioadă de 5 ani?”, a fost întrebată Natalia Gavrilița.

„Am văzut deja că pentru octombrie, Gazprom a redus cu 30% furnizarea gazului pentru RM. Gazprom a invocat anumite probleme de tranzit cu Ucraina, pe care Ucraina le-a dezmințit deja și noi credem că este o încălcare a contractului. În același timp, în octombrie, această reducere nu crează probleme, din cauza acțiunilor pe care le-am întreprins în lunile de după criza de anul trecut”, a menționat prim-ministra.

„Indiferent ce se spune în contract, noi am văzut cum lună de lună în ultimul an au fost deconectate țări europene de la furnizarea gazelor naturale din Federația Rusă și au trebuit să găsească alternative. De aceea, evident că acest risc persistă. Acest risc nu vine din anumite prevederi contractuale, pentru că acela care vrea să întrerupă contractul, va găsi scuze. De aceea, eu cred că trebuie să ne uităm strategic la ce se poate întâmpla”, a subliniat Gavrilița.

„Scuze se pot găsi, în contract, în protocoale, deci, acest risc există. Cu cât mai bine vom fi pregătiți, dacă avem rezerve, alternative, finanțe, cu atât mai puțin probabilă este această deconectare”, a conchis șefa Guvernului.


Acum câteva zile, Gazprom acuza Moldovagaz de încălcarea repetată a contractului. Compania a menționat că își rezervă dreptul să întrerupă livrarea gazelor naturale, dar și să rezilieze contractul, dacă până în data de 20 octombrie nu se va efectua plata. „Pe viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va întocmi numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, se arată în anunțul gigantului rus.

Totodată, furnizorul rusa declara că Naftogaz din Ucraina refuză să ofere Gazprom un serviciu de transport de gaze integral: „Din acest motiv, în octombrie 2022, Gazprom are posibilitatea de a furniza gaze Moldovei doar în sumă de 5,7 milioane de metri cubi pe zi”.

De cealaltă parte, Ucraina a dat asigurări că este gata să asigure tranzitul volumului de gaze necesar Moldovei, contrar declarațiilor făcute de Gazprom. Situația din Moldova a fost discutată la un forum din capitala Sloveniei, în special anunțul recent al Gazprom privind reducere volumelor de gaze.

La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a acuzat Gazprom că încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-au obligat să o asigure. „Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a comentat Spînu.                                    

La sfârșitul lunii septembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat, într-un interviu la UNIMEDIA, că Republica Moldova va avea gaze naturale din 1 octombrie, întrucât contractul cu Gazprom a fost semnat pentru 5 ani și concernul rus nu a notificat în vreun fel MoldovaGaz despre eventuale schimbări.


Pub