Putin l-a dat afară pe comandantul armatei ruse în războiul din Ucraina, după distrugerea podului din Crimeea

După mai multe eșecuri și înfrângeri rușinoase pe frontul din Ucraina, acolo unde Putin spera să obțină o victorie rapidă la momentul declanșării invaziei, armata rusă a anunțat, sâmbătă, că numește un nou comandant. Schimbarea de conducere militară vine din cauza unei nemulțumiri tot mai mari în rândul elitelor cu privire la felul în care se desfășoară războiul. Generalul Serghei Surovikin urmează să preia conducerea grupării combinate de trupe care duce războiul sângeros împotriva țării vecine, scrie digi24.

Foto: Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor ruse în Ucraina

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015. El a fost până acum şeful grupării de forţe „Sud” din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.

Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Alexandr Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.Este un fapt rar că o astfel de decizie este făcută publică de Rusia, care vine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina.

La începutul lunii septembrie, forţele ruse au fost alungate din cea mai mare parte a regiunii Harkov din nord-est, într-o contraofensivă ucraineană în urma căreia Ucraina a recucerit mii de kilometri pătraţi de teritoriu.

De asemenea, trupele ruseşti au pierdut 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Herson din sudul Ucrainei şi au scăpat la limită de încercuirea în Liman, un centru logistic aflat, acum, din nou, sub controlul Ucrainei, proprietara de drept a teritoriului.

Înfrângerile au provocat critici din interiorul elitei ruse, liderul cecen Ramzan Kadârov acuzând conducerea militară, iar un oficial parlamentar de rang înalt, Andrei Kartapolov, a cerut public armatei să „înceteze să mai mintă” cu privire la înfrângerile sale.

Anunţul vine în ziua în care o explozie a distrus parţial Podul Kerci, o infrastructură cheie pentru aprovizionarea peninsulei anexate de Rusia şi de forţele ruseşti din Ucraina, și unul din motivele de laudă pentru dictatorul de la Moscova.



Pub