Ambasada Federației Ruse acuză Chișinăul de „complicitate la atacul asupra misiunii diplomatice”, de noaptea trecută

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a trimis o notă de protest autorităților de la Chișinău, după ce noaptea trecută, sediul instituției, de pe bulevardul Ștefan cel Mare, a fost ținta unui act de vandalism. Diplomația rusă acuză partea moldovenească de „complicitate la atacul asupra misiunii diplomatice”.

Foto: Facebook

„În seara zilei de 7 octombrie a avut loc o acțiune ostilă împotriva Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Cu complicitatea autorităților, s-a comis un atac asupra misiunii diplomatice ruse: petarde i-au deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, au fost lăsate inscripții jignitoare pe poarta misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiilor lor.

Acest incident reprezintă o încălcare gravă a prevederilor Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961, privind relațiile diplomatice, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe Federației Ruse și Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, la 17 noiembrie 2021.

Ambasada se așteaptă ca farsa ostilă să fie evaluată procedural corespunzătoaeși să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți”, se menționează în declarația Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Nota de protest a fost transmisă conducerii Republicii Moldova.


Sediul Ambasadei Federației Ruse în Moldova, de pe bulevardul Ștefan cel Mare, a fost ținta unui act de vandalism, noaptea trecută, în jurul orei 22:50. În direcția instituției s-au aruncat petarde, iar pe poartă a fost scris „Путин Убийца” (tr: Putin – ucigaș).


Ieri, Vladimir Putin a împlinit 70 de ani. În context, profesorul Mark Galeotti a enumerat șapte momente-cheie care au marcat existența liderului de la Kremlin.

Totodată, fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare pentru Putin, cu prilejul aniversării. „Cu mult respect și din toată inima îl felicit cu această ocazie și îi doresc multă sănătate, longevitate și prosperitate”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.


Pub