image
Sursa foto: Foreigninvestmentnetwork

Banca Mondială a înrăutăţit prognoza economică pentru Republica Moldova

Instituția financiară internațională a înrăutăţit prognoza principalilor indicatori economici ai Republicii Moldova. Acest lucru este evidenţiat în prognoza regională actualizată a Băncii Mondiale publicată miercuri, notează agenția Infotag.

Având în vedere războiul din Ucraina şi seceta recentă, care au creat probleme serioase economiei moldoveneşti, este prognozat ca PIB-ul ţării să scadă mai degrabă cu 0,7% în 2022, dar nu cu 0,4%, aşa cum se estima în prognoza din aprilie. BM a explicat acest lucru prin faptul că perturbările comerţului, scăderea afluxului de capital străin şi inflaţia înaltă afectează serios consumul şi investiţiile private. Pe viitor, economia Republicii Moldova se va redresa încet, cu condiţia încheierii războiului din Ucraina. În 2023, PIB-ul va creşte cu 2,6%, iar în 2024 - cu 4,2%.

În ceea ce priveşte inflaţia în Moldova, potrivit noilor estimări ale Băncii mondiale, aceasta va fi de 30,1% în acest an, de 12,5% în 2023 şi de 6,2% în 2024. Anterior prognozele erau de 18,1%, 6,2% şi 4,6%, respectiv.

Deficitul bugetar va ajunge la 5,9% din PIB în 2022 şi va rămâne mai mare decât până la pandemia de COVID-19, deoarece autorităţile trebuie să protejeze populaţia de creşterea preţurilor, să sprijine refugiaţii şi să susţină investiţiile şi agenda de reforme. Ca urmare, se aşteaptă ca datoria publică să crească, dar să se stabilizeze la puţin peste 40% din PIB pe termen mediu.

Potrivit experţilor Băncii Mondiale, riscurile de scădere rămân ridicate din cauza proximităţii Republicii Moldova de război şi a incertitudinii legate de preţurile şi livrările de energie sau gaze naturale. Pe măsură ce sezonul rece se apropie, presiunile inflaţioniste ar putea submina şi mai mult încrederea consumatorilor şi ar putea exacerba penuria. Costurile de producţie ridicate şi condiţiile de secetă ar putea reduce randamentul culturilor, ducând la o presiune inflaţionistă suplimentară şi la reducerea activităţii economice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: