image
Sursa foto: Jurnal.md

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași, declarate de utilitate publică

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași și de dezvoltare a infrastructurii pentru gestionarea apei potabile vor fi declarate de utilitate publică de interes național. Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament, astăzi, în prima lectură.

Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă de calitate toți locuitorii din raioanele Strășeni și Călărași.

Au fost identificate 90 de terenuri aflate în proprietatea administrației publice locale, 15 – celei centrale și 103 – proprietate privată. În cadrul unei proceduri speciale aplicabile lucrărilor de utilitate publică, acestea urmează a fi expropriate, iar despăgubirile vor fi achitate din bugetul de stat.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat „Kreditanstalt für Wiederaufbau” („KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 milioane de euro, inclusiv contribuția Republicii Moldova 2,65 milioane de euro.

Termenul de implementare este de până la 30 octombrie 2025.

Noutăţile partenerilor

comentarii: