Se încinge atmosfera în centrul capitalei: Cu 40 de contravenții, Poliția cere instanței să oblige Primăria să interzică protestele
Protestele din centrul orașului ar putea fi interzise. Poliția anunță că s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a fi obligată Autoritatea Publică Locală să suspende aceste întruniri. Solicitarea vine după ce pe 30 septembrie curent, Poliția s-a adresat cu o cerere prealabilă Primăriei mun. Chișinău cu solicitarea de sistare a acestui tip de întruniri, la care Primăria nu a reacționat.
Foto: captură video

„În contextul acțiunilor desfășurate în centrul capitalei, în ultimele trei săptămâni, Poliția a fost sesizată/s-a autosesizat având în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și înregistrate 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor, etc.

În acest sens, Poliția a remis Primăriei mun. Chișinău 6 sesizări cu informații cumulative despre toate încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri admise și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora. Poliția a cerut APL-ului să intervină și să întreprindă acțiuni de neadmitere a unor asemenea nereguli, inclusiv a celor ce țin de protecția mediului și păstrarea unui climat curat în spațiul public.

Or, anume subdiviziunile APL-ului (Salubritatea, Spațiile Verzi, etc) sunt responsabile direct de păstrarea unui mediu curat în capitală, inclusiv la așa gen de evenimente.

Totodată precizăm că, în condițiile Legii 26 cu privire la întruniri, responsabilă de buna organizare a evenimentelor este Administrația Publică Locală, constatându-se în acest sens lipsa totală de implicare și intervenție.

Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată în comunicatul emis de Poliție.

Și la sfârșitul lunii septembrie, Poliția a sesizat Primăria asupra încălcărilor de la protest.

Protestele au început acum 19 zile, de atunci fiind instalate și corturi în fața Parlamentului.


Pub