Cu un salariu de circa 7400 de lei: Peste 400 de profesori și educatori au plecat din învățământ, în acest an

În 2022, în Republica Moldova activează puțin peste 47 de mii de cadre didactice, numărul fiind în scădere comparativ cu anul trecut. Totodată, salariul mediu al unui profesor este de circa 7400 de lei, mai mic față de cel mediu pe economie. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, în contextul Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniul învățământului, sărbătorită ieri, în Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, potrivit datelor publicate de BNS, în acest an, în țară activează 47.088 cadre didactice, față de 47504, câte activau în 2021. 

Totodată, din numărul total al educatorilor și profesorilor, aproape 86 la sută sunt femei.

De asemenea, 20,1% dintre cadrele didactice au vârsta de peste 60 de ani, iar alte 8,7% - de până la 30 de ani.

BNS a prezentat și o statistică a salariilor în rândurile cadrelor didactice. Astfel, acestea sunt remunerate, în mediu, cu 7440 lei pe lună.

Câți profesori sunt în instituțiile de învățământ primar și secundar general, pe unele categorii de discipline, vedeți mai jos.

„Pe 5 octombrie, întreaga comunitate mondială marchează Ziua Internațională a Profesorului, sărbătoare instituită de UNESCO, pentru a aprecia cadrele didactice din întreaga lume. Mottoul zilei din acest an este „Transformarea educației începe cu profesorii”, care accentuează rolul important al cadrelor didactice în crearea peste tot în lume a unor sisteme educaționale complexe și reziliente. Mulțumim tuturor profesorilor pentru dedicație și efortul pe care îl depun în procesul de educare și instruire a tinerelor generații”, se menționează în mesajul Biroului Național de Statistică.

De Ziua profesorilor, președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, au adresat mesaje de felicitare dascălilor.

De asemenea, pe 4 octombroie, la Palatul Republicii s-a desfășurat festivitatea dedicată Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniul învățământului, în cadrul căreia a avut loc și Gala Laureaților „Pedagogul anului”. Dascălii care s-au remarcat în anul curent s-au ales cu premii.

De asemenea, cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniul învățământului, șefa statului, Maia Sandu, a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru 30 de cadre didactice din toată țara. În listă se regăsesc profesori și directori de liceu, conferențiari universitari, cercetători științifici, doctori în științe și pedagogie, consilieri din cadrul ministerelor și Parlamentului, consultanți, formatori naționali și autori de manuale.


Pub