Prankul cu Maia Sandu, discutat și în Parlament. Gavrilița: Cu mâna pe inimă vă spun că nu l-am văzut, dar acest fals a fost dezmințit

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, spune că nu a văzut prankul cu Maia Sandu, apărut acum 3 zile, și califică apariția imaginilor drept încercare de a dezbina societatea. Aflată la ședința Parlamentului, aceasta a îndemnat cetățenii și deputații să „își dea seama în ce moment istoric se află și ce context trăiesc și să fie atenți cu informația”.

Foto: UNIMEDIA

„Eu înțeleg îngrijorarea oamenilor când e vorba despre scăderea calității vieții, afectează familii și aici Guvernul vrea să fie alături, în același timp sunt informații care fac parte din război hibrid, menite să ne dezbine, să nu fim rezistenți să ne facă să ne gândim la teorii conspiraționiste, cu mâna pe inimă vă spun că nu am văzut acest video și acest fals a fost dezmințit de Președinție.

Dvs. sunteți membru al Parlamentului și aveți anumite prerogative și pot sesiza anumite organe, dar fac îndemn să ne dăm seama în ce moment istoric și ce context trăim și să fim atenți cu informația”, a declarat Gavrilița.

În spațiul online a apărut versiunea integrală a video-ului în care doi prankeri ruși, cunoscuți prin apeluri false către mai multe personalități, ar fi discutat cu președinta Maia Sandu, din numele prim-ministrului Ucrainei, Denîs Șmîhal. Dialogul se referă la mai multe subiecte, printre care și cel cu privire la protestul organizat de Partidul Șor, cel cu privire la Transnistria, dar și cu privire la securitatea energetică a Republicii Moldova.

Recent au fost publicate primele secvențe din video-ul în care ar apărea Maia Sandu, discutând cu prim-ministrul Ucrainei.

De cealaltă parte, Președinția RM declară că înregistrarea video este o tentativă de implicare a șefei statului, Maia Sandu, într-o manipulare de tip deep fake.„Administrația Prezidențială dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite Președintei Maia Sandu într-o pretinsă discuție purtată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal. Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet”, a anunțat Președinția Republicii Moldova.

La scurt timp, prankerii ruși au publicat un nou video din presupusele discuții dintre Maia Sandu și Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal. Dialogul, de această dată, se referă la portul Giurgiulești, precum și la sprijinul din partea partenerilor externi.


Pub