Un nou ping-pong între Spînu și Ceban: Trei spitale pot reduce factura la gaz, dar Ivan pune bețe în roate. Reacția Primăriei

Vicepremierul Andrei Spînu acuză primarul capitalei, Ion Ceban, că pune bețe în roate în cazul a trei spitale din Chișinău care pot reduce factura la gaz. „Uniunea Europeană ne oferă bani pentru a micșora consumul și, respectiv, costurile din această iarnă, iar Ivan Ceban se opune. Institutul municipal „ChișinăuProiect” este împotriva instalării recuperatoarelor care ar asigura o izolare termică mai bună a spitalelor”, a scris Spînu, pe Facebook. În replică, Primăria spune că „acuzațiile precum că cele 3 spitale riscă să nu beneficieze de proiectul european de eficientizare energetică sunt aberații și informație manipulatorie”. „Proiectul este deja la etapa finală”, se arată în reacție.

Foto: colaj

„Este vorba despre trei instituții importante, spitalul „Sf. Treime”, spitalul pentru copii „V. Ignatenco” și spitalul „Gheorghe Paladi” care, din cauza unor decizii greșite luate de instituțiile din subordonarea lui Ceban, riscă să nu beneficieze de acest proiect european de eficientizare energetică.

Domnule Ceban, este important să administrați corect banii oamenilor din Chișinău și să solicitați acestei întreprinderi municipale să pună în prim-plan interesul cetățenilor. Nu să ieșiți peste 2 luni și să vă jeluiți că Guvernul nu vine cu soluții. Soluții sunt. E nevoie de un primar care să le pună în practică”, a scris Spînu.

La rândul său, Primăria a respins acuzațiile.

„Ne bucurăm că una din soluțiile proiectului de eficiență energetică al Primăriei Chișinău a trezit atâta interes din partea autorităților centrale, iar agenda încărcată le permite să analizeze și să vină cu recomandări pentru soluții de eficiență energetică pe care nici nu le înțeleg până la capăt.

Aducem la cunoștință că acuzațiile precum că Spitalele „Sf. Treime”, „V. Ignatenco” și „Gheorghe Paladi” riscă să nu beneficieze de proiectul european de eficientizare energetică sunt aberații și informație manipulatorie.

Proiectul este deja la etapa finală, spitalele fiind ultimul lot din cele 4 adjudecate în cadrul proiectului mare de eficientizare energetică implementat de Primăria Chișinău în 22 de instituții sociale, printre care 14 școli, 5 grădinițe și 3 spitale.

În total, în ultimii 3 ani au fost eficientizate energetic cu finanțarea Primăriei Chișinău și prin cofinanțare 50 de instituții sociale din municipiul Chișinău. Spitalele sunt construcții cu cerințe specifice - mediu cu pacienți care se află la tratament.

Sistemele de aerisire înainte de a fi instalate în mediu spitalicesc trebuie bine analizate, lucru cu care se ocupă echipa de implementare a proiectului. Din aceste considerente, contractorul a solicitat opinia specialiștilor în vederea clarificării acestui aspect. Documentul prezentat public, reprezintă opinia Chișinău Proiect privitor la propunerea de instalare a recuperatoarelor.

Într-un final, proiectul va fi finalizat după toate standardele pentru asigurarea coeficienților energetici stabiliți în contract”, se arată în declarație.


Pub