Dodon publică o „probă” din dosarul Kuliok, trimis în judecată: Voi insista pe ședințe publice, să vadă toți justiția reformată de „experții” Maiei Sandu

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu o reacție, după ce dosarul denumit generic „Kuliok”, în care este învinuit a fost trimis în judecată. Potrivit ex-președintelui, avocații au depistat zeci de încălcări de procedură. „Voi insista și în acest caz pe examinarea publică a dezbaterilor din instanța de judecată pentru ca toată țara să vadă ce însemnă procuratură și justiția moldovenească reformată de „experții” Maiei Sandu”, a menționat Dodon.

Foto: UNIMEDIA
„Astăzi, procuratura a mai expediat un dosar în judecată. L-am răsfoit. Doar la prima vedere, avocații au depistat câteva zeci de încălcări de procedură, probe care nu pot fi considerate legale, jonglarea cu mărturiile aduse de pretinși martori, care sunt oponenții politici pe care-i știe toată țara, datorită criticilor aduse mie pe parcursul ultimilor 10-15 ani.

Mai jos atașez o pretinsă „probă”. La modul concret, procurorul, cercetând la fața locului, la el în birou, întocmește proces verbal de a califica drept probă decizia Curții Constituționale despre aprobarea rezultatelor alegerilor prezidențiale ... și anexează totul la dosar ca element în dosarul de învinuire. Chiar și pentru un student de la anul 2 de la facultatea de drept e clar că nu poți face cercetarea „la fața locului” pe o pagină de internet ca să găsești un act oficial publicat în Monitorul Oficial. Vor urma încă foarte multe.

Deci, iată cum se fac „probele” acum. Cu același succes ar putea să facă cercetare la fața locului la Parlament ca să găsească Codul penal. Se confirmă lipsa experienței și calificării ale acuzatorului, care a fost capultat în Procuratura Anticorupție cu încălcarea vădită a legii și a stagiului obligatoriu. Voi insista și în acest caz pe examinarea publică a dezbaterilor din instanța de judecată pentru ca toată țara să vadă ce însemnă procuratură și justiția moldovenească reformată de “experții” Maiei Sandu”, a scris Dodon.



Procuratura Anticorupție informează despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă (art.324 alin.(3) din Codul penal) și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații (art.181/2 alin.(5) din Codul penal), săvârșite pe durata exercitării mandatului său de Președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Curtea de Apel Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki. Anunțul a fost făcut de către fostul deputat Iurie Reniță, care și a făcut publice imaginile cu kuliokul cu calendar.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 24 iunie 2020 că „nu a stabilit elemente infracționale”, în cadrul investigațiilor privind secvența video de la fostul sediu PD, dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și a scrisorii privind așa-zisele „chitanțe” în care ar fi figurat anumite sume de bani, ce ar fi fost semnate de către un deputat socialist. Instituția de urmărire penală anunță încheierea procesului penal pe cele două cazuri, cu posibilitatea reluării investigațiilor în cazul în care vor apărea probe noi relevante.

Procesul penal a fost inițiat după ce pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o secvență video de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat încă atunci când Plahotniuc era liderul formațiunii. Cei trei ar discuta despre conținutul unei sacoșe negre, cu care a venit Plahotniuc la întrevedere și a încercat să i-o dea lui Dodon. Acesta a refuzat să o ia și ar fi spus să fie transmisă lui „Costea, care să i-o dea lui Cornel”.

Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor din secvența video, menționând că acea pungă a fost o provocare, nu cunoaște ce era în ea, iar secvența video a fost scoasă în public prin intermediul unor „conserve oligarhice”.

„Procuratura Generală nu a inițiat un dosar penal în cazul „kuliokului” ce l-a propus Vlad Plahotniu lui Igor Dodon, pentru că acest video a fost făcut ilegal”, a explicat, la rândul său, șeful PG de atunci, Alexandr Stoianoglo.


Pub