Procurorul General revine în CSP, iar interimatul în „suspendare” va dura până la finalizarea cauzei penale: Legea, votată în lectură finală

Parlamentul a aprobat în lectură finală, astăzi, modificările la Legea cu privire la Procuratură, după ce Comisia de la Veneția a criticat schimbările anterioare operate de majoritatea PAS. În plus, noua lege micșorează interimatul funcției de Procuror General la 6 luni, în cazul în care fotoliul e vacant și extinde acest termen „până la finalizarea cauzei penale, în cazul în care șeful PG e suspendat pe un dosar”.

Foto: UNIMEDIA

„Modificările aprobate se pun în acord mai multe prevederi ale Legii cu privire la Procuratură cu observațiile Comisiei de la Veneția conținute în cele 2 avize. Sunt mai multe aspecte ajustate, inclusiv modul de suspendare a Procurorului General în privința căruia a fost inițiată urmărirea penală, ce se întâmplă cu adjuncții acestuia în atare situație, se stabilesc în lege criteriile de evaluare, se clarifică componența comisiei de evaluare și a celei de disciplină. De asemenea, Procurorul General (titular) revine în componența CSP fără dreptul de a participa la deciziile pe marginea carierei procurorilor.

La fel, se stabilește că mandatul Procurorului General interimar este de maxim 6 luni (dacă interimatul se instituie urmare a faptului că funcția este vacantă) sau durează până la finalizarea cauzei penale (dacă interimatul se instituie urmare a suspendării Procurorului General în legătură cu urmărirea penală a acestuia).

Se permite șefilor celor 2 procuraturi specializate (Procuratura Anticorupție și PCCCOCS) selectați pe baza noii proceduri (comisie internațională de preselecție și vetting pe integritate) de a-și forma echipele de conducere. Adică, de exemplu, Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție va putea propune CSP-ului șefii adjuncți ai Procuraturii Anticorupție.

Chiar dacă încă sunt multe de făcut, sunt sigur că această lege va fi în măsură să îmbunătățească activitatea organelor procuraturii. Așa încât instituția să-și poată îndeplini misiunea sa constituțională – aceea de a contribui la aducerea dreptății în Republica Moldova”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat astăzi o opinie. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea a venit cu critici după ce Comisia de la Veneția a avizat negativ modificările la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021. „ Acum vom vedea ce va face Curtea, cert este faptul că această guvernare fake a primit cartonașul roșu din partea unei structuri europene importante. Ministrul Litvinenco și Președinta comisiei juridice a Parlamentului doamna Stamate trebuie să plece în demisie”, a scris Bolea.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța atunci că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.


Pub