Familie, intoxicată cu ciuperci la Căușeni: Patru membri, dintre care un minor, în stare gravă la spital

O familie din raionul Căușeni, dintre care trei adulți și un minor, au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci culese din pădurea de lângă sat. Incidentul a avut loc la începutul săptămânii curente, în satul Grădinița din raionul Căușeni. După ce au consumat ciupercile toți membrii familiei au ajuns la spital, iar doi adulți și copilul au nimerit la terapia intensivă. Ulterior toți patru au fost transferați cu serviciul Aviasan într-un spital din Capitală. Medicii din Căușeni spun că la moment starea pacienților este stabilă, scrie Studio-L. 

Foto: simbol


De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci, 14 persoane au fost afectate, dintre care 2 copii. Datele au fot prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Pentru a evita intoxicațiile, medicii ne recomandă să consumăm doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate; să evităm procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto. Totodată, nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore, iar ciupercile comestibile trebuie preparate bine, minim 30 de minute.

Recomandări generale privind consumul ciupercilor:

– consumaţi doar ciuperci cumpărate în locuri autorizate;

– evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;

– evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;

– ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;

– nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore; – ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);

– pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă.


Pub