Două familii de moldoveni și ruși povestesc cum li s-a schimbat viața de la începutul războiului

Două familii de moldoveni și ruși povestesc cum li s-a schimbat viața de la începutul războiului. De ce nu se întorc în Federația Rusă și ce prețuiesc în Republica Moldova, vezi în reportaj.

Aproximativ un milion de cetățeni ruși au părăsit Federația Rusă de la începutul războiului, cifre neconfirmate de Kremlin. Dintre aceștia, puțin peste 25,8 mii au intrat în Republica Moldova, până la mijlocul lunii septembrie.

Andrei (RM)  și Mașa (RU)

Andrei Coșevoi s-a născut în Republica Moldova. La 15 ani a plecat în Rusia, la mama care lucra de mulți ani acolo. Acolo a întâlnit-o pe Mașa Șulț, născută în Sankt-Petersburg și pasionată la nebunie de călătorii. Se fac șapte ani de când sunt împreună și au descoperit împreună zeci de orașe, fiind însoțiți de aparatul foto și fiica lor de patru ani, Marta. 

Astăzi se află împreună în Republica Moldova. Au venit în septembrie 2021 și planificau să rămână pentru vreo patru-cinci luni. Totuși, în februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, iar Andrei, Mașa și Marta au rămas aici. Pe lângă îngrijorările zilnice despre ce se întâmplă în Ucraina și Rusia, familia încearcă să trăiască o viață normală în Republica Moldova. Sunt îndrăgostiți de nordul Moldovei și satele de pe malul Prutului, de vinul micilor producători și de libertatea de aici.  

Margarita (RM) și Eghenii (RU)

Margarita Stavniiciuc s-a născut în Republica Moldova. În 2014, a plecat la Moscova să învețe jurnalism. Terminând studiile, Margarita a devenit parte a redacției Eho Moskvî, fiind autoarea emisiunii „Incomode”. Acolo, Margarita Stavniiciuc l-a cunoscut pe Evghenii Snegov, actualul ei soț. Evghenii face jurnalism din 2013 și a mediatizat revoluția din Armenia, protestele din Ingușetia și Belarus. 

La sfârșitul lunii februarie a.c., Margarita și Serghei au înțeles că vor fi nevoiți să plece din țară. Ultima picătură a fost închiderea forțată a redacției Eho Moskvî. Din aprilie, aceștia se află în Republica Moldova, iar în august, cuplul și-a înregistrat căsătoria la Orheiul Vechi. Ei recunosc că această zi a fost cea mai fericită de la începutul războiului, chiar dacă părinții lui Evghenii, rămași în Rusia, nu au putut fi prezenți.

Ce a determinat ca cele două familii de moldoveni și ruși care povestesc cum li s-a schimbat viața de la începutul războiului să se rețină la Chișinău, află în materialul de mai jos: 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.