(doc) Procurorul general va putea fi suspendat din funcție în urma evaluării performanțelor acestuia

Judecător
Foto: depositphotos.com

Deputații au aprobat, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” ca urmare a efectuării evaluării performanțelor.

În scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, precum și pentru stimularea perfecționării abilităților profesionale și sporirea eficienței activității, performanțele procurorului general se evaluează de către Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General se constituie în termen de 10 zile din momentul iniţierii procedurii de evaluare. Comisia este constituită din cinci membri, dintre care cel puțin doi membrii dispun de experiență profesională în calitate de procuror de cel puțin șapte ani. Membrii sunt propuși după cum urmează:
# unul este propus de președintele republicii;
# unul, de Ministerul Justiţiei;
# unul, de Consiliul Superior al Magistraturii;
# unul, de Consiliul Superior al Procurorilor;
# unul, de procurorul general evaluat.

Membrii propuși de Consiliul Superior al Procurorilor şi de procurorul general evaluat trebuie să dispună de experiență profesională în calitate de procuror de cel puțin șapte ani.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente