Moldova va avea o sărbătoare nouă – Festivalul Național al Prunei. Se va organiza anual, în a treia duminică a lunii septembrie

prune
Foto: Markus Spiske/unsplash

În Republica Moldova se va sărbători anual Festivalul Național al Prunei. O decizie în acest sens a fost adoptată de deputați, care au votat pentru modificarea hotărârii cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova.

Festivalul Național al Prunei va fi organizat anual, în a treia duminică a lunii septembrie. Potrivit autorilor proiectului de hotărâre, instituirea acestei sărbători a fost solicitată de autoritățile publice locale.

Prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din Republica Moldova, clasând țara noastră printre primii 10 exportatori în lume, cu un volumul exportat în anul 2021 de cca 44 915,3 mii tone de prune livrate în stare proaspătă, în valoarea de 23 030,27 milioane de dolari, exportate preponderent în Federația Rusă – cca 16 200 de tone , România – 9 000 de tone, Polonia – 4 600 de tone.

Pe lângă exporturile de prune în stare proaspătă, Republica Moldova este printre principalii producători de prune deshidratate. În anul 2021 valoarea exporturilor de prune uscate a constituit cca 7 600 de tone în valoare de 10,8 milioane de dolari. La fel pentru anii 2020-2021 se observă o tendință de creștere a prețurilor la prune in stare proaspătă destinate pentru export ( 6-8 lei/kg), cât și pentru prunele deshidratate (2,8-4 dolari/kg). Atât prunele proaspete, cât și cele uscate din Moldova au înregistrat în ultimii ani o creștere dublă a exporturilor.

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente