image
Sursa foto: platformada.md

„Scheme dubioase în domeniul energetic”: Platforma DA cere demisia ministrului Infrastructurii

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) cere demisia imediată a viceprim-ministrului Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care, potrivit formaţiunii, „nu prima dată elaborează și implementează niște scheme dubioase în domeniul energetic”. Declarațiile au fost făcute de membrii Platformei DA, în cadrul unei conferințe de presă.

Conducerea PPDA a informat că va depune un denunț la Procuratură, în care va cere pornirea unui dosar penal pe cel puțin neglijența în serviciu a unor demnitari de stat, însoțită posibil cu coruperea acestora.

Platforma Demnitate și Adevăr urmărește cu mare atenție și îngrijorare procesele din domeniul energetic încă de la mijlocului lunii august a anului trecut, când au apărut primele semnale a unor potențiale riscuri pentru securitatea Republicii Moldova. Astfel, am ieșit cu poziții clare legate de acțiunile care urmau a fi întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova, responsabile de acest sector, în condițiile în care paradigma politică, economică a fost schimbată în totalitate din cauza războiului din Ucraina, au declarat reprezentanţii PPDA.

Potrivit Platformei DA, ultima decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind procurarea gazelor pentru rezerve de stat a adus bugetului public național un prejudiciu de sute de milioane lei. Iar scopul principal al hotărârii CSE din 29 septembrie 2022 a fost acordarea ajutorului financiar către „Moldovagaz” pentru achitarea datoriilor față de „Gazprom”.

„Prin urmare, CSE a dispus alocarea din bugetul de stat a peste 511 mln. lei pentru procurare prin intermediul SA Energocom a 10 mln. m3 de gaze naturale la preț de 1882 dolari pentru 1000 m3 și încă 5 mln. m3 la preț aproximativ de 1058 dolari pentru 1000 m3… Cu părere de rău, constatăm că, prin această decizie a avut loc o risipă de bani publici”, a precizat PPDA.

Avem de față niște acțiuni incoerente și iraționale sub aspectul gestionării corecte a finanțelor publice din partea Comisiei Situației Excepționale, care au servit doar în calitate de paravan pentru justificare a acestui suport financiar pentru Moldovagaz. Era mult mai logic, în asemenea condiții, încheierea prin intermediul companiei Energocom, ținând cont de starea excepțională în energetică și prin derogare de la legislația în vigoare, a unui contract de împrumut cu „Moldova Gaz” pentru perioada scurtă. Cu gajarea creanțelor Termoelectrica față de compania moldo-rusă și sediul luxos al „Moldova Gaz”. Cu opțiunea stângerii datoriilor prin procurarea gazelor în rezerva de stat la un preț rezonabil (de exemplu nu mai mare de 1100 dolari pentru 1000 m3) în contextul formulei noi din contractul cu „Gazprom”. Cu peste jumătate de miliard de lei era posibil de procurat în rezerva de stat volume mult mai mari de gaze decăt cele 15 mln m3. Plus cele 10 mln m3 ar fi rămase în rezerva Moldovagaz”, mai susține formațiunea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: