(doc) Cum arată formularul pentru compensațiile la gaz și energia termică și ce se întâmplă dacă nu îl completezi

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desfășurat consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie,cu participarea experților în domeniu și reprezentanților societății civile. Proiectul conține și formularul Cererii pentru înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md, care urmează să fie lansată în curând, așa cum a anunțat ministrul Marcel Spatari.

Foto: publika.md

Conform proiectului regulamentului, prezentat de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, înregistrarea în sistemul informațional va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat.

În cazul înscrierii individuale, persoanele își vor crea un cont pe platforma online, iar ulterior vor completa un formular electronic, în care vor indica locul de trai, veniturile medii ale fiecărui membru al familiei, codurile de identificare a punctelor de consum din facturile pentru energie ș.a., după cum urmează:

Totodată, vor fi completate și anumite declarații.



Persoanele care nu dispun de echipamente, nu au acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a se înregistra individual se vor putea înscrie pe platformă fiind asistate de bibliotecarii sau asistenții sociali comunitari din localitate. În acest caz, solicitantul va completa o cerere în format fizic, iar ulterior, registratorii o vor introduce în sistem.

Familiile se vor înregistra pe platformă o singură dată pe an, însă vor avea posibilitatea de a face modificări în sistem, prin depunerea unei cereri argumentate la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași, primul fiind testul de non-vulnerabilitate, prin care se vor evalua veniturile lunare și averea solicitanților.

Pasul doi va fi stabilirea nivelului minimului de cheltuieli al familiei, în baza cheltuielilor medii lunare de consum, publicate de Biroul Național de Statistică pentru trimestrul 4 al anului precedent.

La următoarea etapă va fi stabilit venitul global lunar al familiei, în care vor fi incluse toate sursele de venit, cu excepția unor indemnizații unice, cum ar fi ajutorul în caz de deces ș.a.

Ulterior, va fi efectuat calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei, care va reprezenta diferența dintre venitul global lunar și nivelul minimului de cheltuieli al familiei. De asemenea, se va stabili costul energiei utilizate de gospodăria casnică în perioada rece a anului și, în funcție de raportul dintre acesta și venitului disponibil pentru achitarea energiei, va fi atribuită categoria de vulnerabilitate:

– vulnerabilitate energetică foarte ridicată, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 70%;

– vulnerabilitate energetică ridicată, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 40% dar mai mic decât 70%;

– vulnerabilitate energetică medie, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 20% dar mai mic decât 40%;

– vulnerabilitate energetică scăzută, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 10% dar mai mic decât 20%;

– non-vulnerabilitate, pentru consumatori cu coeficientul mai mic de 10%.

În cazul în care nu sunt furnizate informațiile şi documentele necesare pentru efectuarea verificării, categoria de vulnerabilitate energetică a consumatorului se stabileşte după metoda indirectă.

După aprobarea Regulamentului de către Guvern, va fi lansată platforma online compensații.gov.md, iar familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o altă hotărâre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care vor fi achitate ca și anul trecut, în facturile pentru energie.


Pub