„Arhitecți ai sufletelor și sculptori ai caracterelor copiilor”. Profesorii și educatorii sunt omagiați astăzi. Ce mesaje le-au transmis oficialii
Profesorii și educatorii din întreaga țară sunt omagiați astăzi. În acest context, președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, au adresat mesaje de felicitare dascălilor. De asemenea, ieri, la Palatul Republicii s-a desfășurat festivitatea dedicată Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniul învățământului, în cadrul căreia a avut loc și Gala Laureaților „Pedagogul anului”.
Foto: Guvernul RM/ Facebook
Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a adresat, astăzi, un mesaj de felicitare tuturor l𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐈̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭. „Stimați colegi, astăzi, 5 octombrie, sărbătorim cu toții Profesorul – semănător de cunoștințe și adevăr, arhitect al sufletelor și sculptor al caracterelor copiilor noștri. Cu acest prilej, vă mulțumesc pentru dragostea, profesionalismul și devotamentul cu care transmiteți cunoștințele dumneavoastră, atât de importante și necesare pentru educația și formarea armonioasă a tinerei generații.

Mottoul Zilei Internaționale a Profesorului 2022, stabilit de UNESCO, este „𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢𝐢”. Acesta subliniază rolul important al cadrelor didactice în crearea peste tot în lume a unor sisteme educaționale complexe și reziliente. În același timp, presupune și asigurarea de condiții decente de muncă pentru profesori, garantarea accesului la oportunitățile de dezvoltare profesională, dar în mod special și recunoașterea rolului social al profesorului, de promotor principal al progresului și schimbărilor pozitive în societate.

Dragi colegi, vă mulțumesc că păstrați și transmiteți lumina vie a valorilor general-umane și naționale. Conștientizăm că doar cu dumneavoastră vom putea educa o societate unită pentru pace, solidaritate, libertate și doar împreună vom reuși să construim un viitor prosper al Republicii Moldova. Rezistența, deschiderea și implicarea de care ați dat dovadă ori de câte ori a fost nevoie să depășim crizele – pandemică, a refugiaților – sunt calități demne de admirația întregii societăți. Vă îndemn să depuneți și în continuare toate eforturile necesare pentru ca performanța, calitatea, creativitatea și meritocrația să constituie temelia sistemului de învățământ din Republica Moldova. Sincere felicitări şi urări de bine, sănătate și prosperitate!”, a menționat Anatolie Topală.

Totodată, președinta Maia Sandu, i-a îndemnat pe dascăli „să muncească, cot la cot, pentru a restabili prestigiul profesiei”.

„De Ziua Profesorului, țin să le mulțumesc tuturor dascălilor care și-au dedicat viața copiilor, care cultivă excelența și care, prin propriul exemplu, îi învață pe tinerii noștri să fie exigenți față de ei înșiși, dar și față de cei din jur. Ei sunt cei care își învață discipolii să fie onești, uniți și solidari, să respecte munca și să-și iubească țara, și prin asta modelează viitorul Moldovei.

Dragi profesori, vă îndemn să muncim, cot la cot, pentru a restabili prestigiul profesiei și pentru a reconstrui autoritatea morală și intelectuală a profesorului în societatea noastră. Vă încurajez, pe fiecare, să vă pregătiți urmași destoinici și să lăsați în sala de clasă discipoli pe care i-ați ajutat să devină profesori buni.

Eu cred cu tărie în puterea educației și în puterea transformațională a profesorului. Vă urez succes și vă aștept să reușim împreună”, a menționat șef astatului.

Cu prilejul sărbătorii de astăzi, președinta a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat pentru 30 de cadre didactice din toată țara. 

Și prim-ministra Natalia Gavrilița a adresat un mesaj de felicitare profesorilor, în cadrul festivității dedicate Zilei profesionale a lucrătorilor din domeniul învățământului, care a avut loc ieri.

În discursul său, șefa Executivului a apreciat aportul cadrelor didactice în formarea tinerei generații, prin cultivarea valorilor de neam, dezvoltarea gândirii critice și abilităților necesare în formarea profesională. La fel, Natalia Gavrilița s-a referit la măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea durabilă a sistemului de învățământ național. Printre acestea se numără alocarea, în anul curent, a circa 172 mln. de lei destinate majorării indemnizației unice pentru materiale didactice. Astfel, cca 43.000 de cadre didactice au primit o indemnizație de 4.000 de lei, dublu decât era anterior. De asemenea, angajații din sistemul educațional au beneficiat în acest an de majorări salariale, în medie cu 11%.

„Ne dorim cu toții o școală în care profesorul să aibă cele mai bune condiții de activitate; în care fiecare elev să-și dezvolte potențialul și să devină o personalitate. Ne dorim un sistem educațional modern, inovativ, care să corespundă necesităților tuturor copiilor. Acțiunile autorităților sunt orientate spre creșterea prestigiului învățământului pedagogic, am prioritizat educația pentru finanțare externă, inclusiv din partea UE. Pașii pe care i-am enumerat constituie începutul unui proces amplu, al cărui finalitate este unică: educația trebuie să redevină cheia pentru succesul în viață”, a menționat prim-ministra.

Ediția din acest an a Concursului „Pedagogul Anului” a reunit peste 600 de cadre didactice din întreaga țară, fiind premiați nouă laureați. Titlul „Educatorul anului” a fost acordat Alionei Grușca, educatoare în cadrul instituției de educație timpurie nr. 9 „Steluța” din municipiul Ungheni.

În categoria „Învățătorul anului”, premiul mare a fost acordat Dianei Carauș, învățătoare la școala primară nr. 152 „Pas cu Pas” din municipiul Chișinău, iar la categoria „Profesorul anului”, învingătoare a fost desemnată Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Chișinău.

Profesoarele învingătoare în cadrul concursului primesc premii bănești în valoare de 50 mii de lei - pentru premiul I; 25 mii de lei - premiul II și 15 mii de lei - premiul III.

De asemenea, laureatelor li se conferă gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se confirmă gradul didactic superior.




Pub